Няма да има никакъв натиск от Европейския съюз срещу България за промяна на позицията ни за започване на преговори за членство на Северна Македония в Съюза. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 евродепутатът Александър Йорданов.

Възможно е определени депутати, най-вероятно от левицата и от "Зелените", да започнат някакъв процес на лобиране и договаряне, но това е до голяма степен абстракция. България е равноправен член на Европейския съюз и идеята, че други държави могат да ни притискат за каквото и да било, е за домашна употреба на Балканите, заяви той.

Ние като евродепутати добре разбираме желанието на Германия да завърши своето европредседателство с някакъв успех и това да е стартирането на преговорите с Албания и Северна Македония, но това най-вероятно няма да се случи и за това виновна няма да е България, а Северна Македония, която показа, е няма готовност за започване на преговорния процес, подчерта Йорданов.

България настоява да запазим историята и паметта на тези, които са живели на мястото, където днес съществува Северна Македония, такава, каквато са искали те, да съхраним паметта им, достойнството и всичко, което те са направили за българския си род, което са направили за България, коментира евродепутатът.

Понятието "обща история" винаги е означавало, че обща история се прави от общ народ такъв какъвто има единно национално самосъзнание. Нашият народ, който е живял на мястото, където днес съществува Северна Македония, е имал такова единно самосъзнание, посочи Александър Йорданов.

Македонците на практика осъщестяват един "възродителен процес" с 10 години закъснение и искат да изтрият историческата памет. Ние не трябва да допуснем това, каза още Йорданов.