В законовоустановения срок председателят на "Презареди БГ" Николай Бареков внесе жалба в Централната избирателна комисия срещу решението, с което бе отказана регистрацията на формацията за участие в изборите за 44-ото НС, съобщиха от партията.
Според Бареков решението на комисията е неправилно, необосновано и незаконосъобразно.  В документа евродепутатът излага подробно фактите и обстоятелствата, доказващи това твърдение.  Като припомня, че по време на проведения на 07 януари Национален конгрес след гласуване е било променено името на партията на „ Движение презареди България“, а на провело се на 02.02.2017 открито съдебно заседание в СГС е постановено решение, по силата на което партията е преименувана, но  заради 7-дневния срок за обжалване решението е влязло в сила на 09.02.2017 г., Бареков счита, че са налице правни основания да обжалва несправедливото решение на ЦИК за отхвърляне регистрация за участие в изборите.
 

Той изтъква още, че след като на 08 февруари е подал  документи за регистрация на партията, членовете на ЦИК са констатирали, че са изрядни, тъй като не са посочили забележки и не са дали указания за отстраняването на каквито и да било непълноти или несъответствия в тях.
 
От жалбата става ясно още, че Бареков отхвърля категорично варианта, който бе подложен на обсъждане по време на проведения 3-часов дебат по казуса от членовете на ЦИК, партията да бъде регистрирана и изписана в бюлетината като „България без цензура“. По думите му, тъй като името ББЦ е заличено в правния мир, няма как да бъде участник в изборния процес.
 
Предстои ВАС да разгледа жалбата и да се произнесе в тридневен срок от получаването й. Евродепутатът очаква върховните съдии като се придържат към разпоредбите на материалния закон да постановят решение, с което да допуснат формацията му до изборите, които ще се проведат на 26-и март. 
 
Междувременно СГС цинично отказа за пореден път да даде официалното решение на съда за преименуването на партията, въпреки че според закона то официално е излязло вчера, се казва в съобщението на партията.