Бившият банкер от Пощенска банка Петър Лефтеров, който се яви като свидетел по делото срещу Валентин Димитров и още четирима служители на делото по Топлофикация, издъни Вальо Топлото като свидетелства за унищожени два стари договора от сейфове на Валентин Димитров и майка му, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
През април 2006 г. Топлото поискал да се откаже от два от сейфовете от общо четирите, които имал в банката. Той пожелал договорите на тези сейфове да бъдат прехвърлени на две други имена - Мая Стоилова, която взела неговия сейф и Силвия Стоянова, която получила този на майка му. Тогавашните ръководители на банката представили Димитров като "важен клиент". Тогава Лефтеров извършил промяната като впоследствие разбрал, че това нещо е недобронамерено. Тези сейфове Топлото заплащал като физическо лице, разясни свидетелят. Впоследствие обаче той унищожил старите договори по притежателството, като това нещо се случвало за първи път в банката. По-късно се обадила адвокатката на Силвия, Нели Арабаджиева, която питала какво може да се направи, ако клиент на банката е изгубил ключа. След това тя представила пълномощно, че клиентката й оттегля разрешително за достъп до сейфа, а такова разрешително нямало в документацията на банката. След датата на подмяна на собствениците на сейфовете Димитров не е имал достъп до двата сейфа.
Впоследствие беше разпитан Георги Начков, който е работил като директор в Земляне. Той е написал писмо заедно с други управители, че дружеството не се управлява добре. Нямало е инвестиции в Топлофикация, а постъпвали само резервни части. Свидетелят заяви, че изпълнителният директор всяка година е правил инвентаризация на складовете като не са констатирани липси.
Съдът разпита свидетелят Петър Гаргаров, който е управител на фирма на Одрекс ООД, която е имала сделки с Топлофикация за доставки на арматура и резервни части. Управителят на фирмата е подписвал празен кочан за фактури. Той си спомни фирмата, какъв оборот е имала за периода 2003 -2004 г. Счетоводството на фирмата водел неговият кум Даниел, който въпреки че нямал пълномощно попълвал и данъчните декларации. Свидетелят не пожела да отговори пред прокуратурата на какви други фирми е материално отговорно лице кумът му Даниел Новоселски. Фирмата имала две сметки в Инвестбанк и в Булбанк, като само до тази в Булбанк управителят разполагал единствено той с достъп. Там влизали по около 200 000 лева нееднократно от Топлофикация, като свидетелят не се е разпореждал с тези пари. Той заяви, че е имал доверие на Даниел, защото му е бил кум, а и съдружникът го уверявал, че всичко е наред. Счетоводна къща също се е занимавала със счетоводството на фирмата, но разпитваният не успя да си спомни името.
Пред съда като свидетел беше призован и бившият шеф на район София-Изток Петър Димитров. Той също бе разпитван за доставките на арматура. Свидетелят заяви, че не е имало случай в складовете да се съхранява материал, който да не е приложим за нуждите на дружеството. Арматурата е внасяна от чужди фирми с представители у нас.
Милан Николов, БЛИЦ