Аз съм голям оптимист за изхода от пандемията. Нека не запушваме пробойните с шарани, а да работим конструктивно. Това заяви д-р Николай Брънзалов, който ще е част от Националния ваксинационен щаб. 

"Трябва да се работи в тим, за да може всеки да помогне колкото се може по-бързо и точно да се осъществи имунизацията против ковид на населението", добави той. 

"Основната тежест в първия момент няма да е върху общопрактикуващите лекари. Първи ще са имунизирани хората, които работят на първа линия - тези в болниците", каза Брънзалов и добави, че на първия етап ще се проучи кой желае да бъде имунизиран и добави: "Трябва да се знае точната цифра, за да бъде рационално управлението на ресурса".

"В деня, в който разбрах, че ще съм част от този щаб, първите 10 пациенти, които дойдоха в кабинета ми, от тях 9 ми казаха, че ще се ваксинират. Това ме изненадва, но и радва", призна той. 

Според него ваксината е основното оръжие за борба с това зло в момента.

"Борим се с една непозната инфекция. Ваксината вече е факт. В първия момент ще могат да се ваксинират 60 000 човека. Тя обаче е двукратна. След 21 дни се повтаря отново", обясни докторът.

Брънзалов коментира и проблема на Пфайзер за производство на ваксини: "Това е нормално, но няма да се отрази на България. При първия етап на ваксинация ще имаме 120 000 дози за 60 000 човека. С тази ваксина стартираме, но се учим в движение. Важното е, че първата стъпка е направена", добави експертът.

По думите му проблеми ще има и нищо няма да мине гладко. "Готови сме за това предизвикателство. Имаме малко хладилници за съхранение на ваксината за по-дълго време", призна Брънзалов. 

"Личните лекари знаят кои хора са рискови, защото познават пациентите си. Те ще са с приоритет при поставянето на ваксините, стига да се отзоват", добави той.

Брънзалов призова да не се филмираме с чипове. "Срещам какви ли не глупости в мрежата. Ваксината, за да е одобрена от толкова органи, значи всичко е минало по надлежния ред. Аз съм готов във вашето студио на мен да ми бъде поставена на мен лично, за да убедя хората да се имунизират", каза той.