Динко Вълев е можел да реши кризата със заседналия кораб "Вера су". Той се обадил в Министерството на транспорта, гарантирал, че има подходящата техника, която може да реши проблема със заседналия плавателен съд. Това стана ясно от видео в профила му във Фейсбук, пише glasnews.bg.

В крайна сметка обаче от ведомството отказали да се възползват от услугите му.

"През изминалата седмица се опитах няколко пъти да се свържа с министъра на транспорта. Успях да се свържа само с неговата пиарка. Обясних й, че имам техника, огромни прахосмукачки с маркучи дълги по 100-110 м., които могат да смучат и директно да товарят в големи гондоли. Те ме отрязаха и обясниха, че имат план.

Какъв им е планът? Да викнат холандска фирма, която ще им вземе тройно на това, което ще взема аз. Все още нищо не са направили. Искам парите да останат в България, но те явно не искат. Защо 1 седмица по-късно нищо не са направили и ще стане екологична катастрофа. Не се правя на голям разбирач, но имам такава техника, която разтваря кораба и след това да се дръпне с военния катер", коментира Динко.

Припомняме, че екипажът на кораба пожела да слезе на брега. Последваха разпити, след които капитанът и един от неговите помощници бяха задържани. Те са обвинени за допускане на засядане на кораб, което може да доведе до загуба на живот или до увреждане на чужд имот и ако вината им бъде доказана, ги очакват от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Вече стана ясно, че има съмнения за унищожени и манипулирани документи от борда на заседналия край Каварна кораб. Ще се проверява дали корабът е натоварен само с карбамид, или има и други субстанции. Следователи, представители на „Морска администрация“ и на застрахователите ще се качат на борда, за да направят проверка.

Вчера пък бе установено, че машинното отделение на Vera Su е запълнено с вода и корпусът на кораба е компрометиран, съобщи БНТ. От всичко това следва че корабът не може да бъде спасен. Той се смята за потънал.

Очаква се през следващите дни корабособственикът да обяви, че изоставя кораба или че предприема някакви други действия, информира БНР. Към момента не може да се определи състоянието на товара.

По думите на директора на Морската администрация капитан Венцислав Иванов, до началото на ноември едва ли ще се пристъпи към каквито и да било действия по претоварването на кораба.