Една десета от българите са склонни да продадат гласа си по време на избори, а още толкова сънародници признават, че на последния местен вот на тях или на техни познати са предлагани пари – това сочат данните на анализ на „Трансперънси интернешънъл”. Коалиция от девет неправителствени организации представи проект на Обществен договор, целящ произвеждането на прозрачни избори.
Въпреки промените в Наказателния кодекс от миналата година, които криминализираха купуването на гласове по време избори, местният вот в Сандански доказа, че това не е достатъчно. Ето защо неправителствени организации предлагат още по-строги закони и широка кампания, каза пред Дарик политологът Огнян Минчев от българския клон на „Трансперънси интернешънъл”: „Да се криминализира с по-строги наказания купуването на гласове. Трябва да има комплексен подход към ограниченията, включително в избирателния закон, които да гарантират правото на всеки български гражданин да пусне вота си без да му се оказва въздействие както в „положителен” чрез купуване на гласове, така и чрез заплахи в отрицателен смисъл натиск”.


Според Минчев, за да бъдат ефективни законите, те трябва да са съчетани с добра информираност на гласоподавателите. Така например те трябва да знаят, че дори и да са взели пари да гласуват по определен начин, пак могат да пуснат каквато бюлетина поискат, защото платилите им няма как да проследят процеса на вота. Информацията е на Дарик радио. /БЛИЦ