Протест се проведе пред сградата на Ислямска република Иран в София. Причината за недоволството на насъбралото се мнозинство бе трагичната кончина на 22-годишната жена Махйа Амини от град Сакез, която бе брутално пребита до смърт от служители на моралната полиция в Техеран, защото русарито ѝ се било свлякло от главата. 

ю

Смъртта на млада и красива иранка заради хиджаб разтърси целия свят ВИДЕО

Както видя обективът на БЛИЦ, насъбралите се хора развяваха знамена и дори хвърляха яйца и домати по сградата, докато скандираха лозунги за свобода и смяна на духовния режим, който е на власт в Иран. Бяха горени и флагове на Иран. 

Бунт и масови безредици в Иран, президентът плаши с крути мерки

Сред протестиращите имаше както и иранци, така и представители на партията Българска социалдемокрация – Евролевица. 

Те споделиха, че са дошли да подкрепят иранските граждани за един по-свободен и демократичен Иран. 

Смъртта на младата жена предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу повишаването на цените на бензина през 2019 г.

Въпреки нарастващия брой на жертвите и яростните репресии от страна на властите, видеоклипове, публикувани в Twitter, показват демонстранти, призоваващи за падане на духовенството, докато се сблъскват със силите за сигурност в Техеран, Тебриз, Карадж, Кум, Язд и много други ирански градове. 

Видеоклипове, публикувани в социалните медии от вътрешността на Иран, показват протестиращи, скандиращи "Жена, живот, свобода“, докато жени размахват и изгарят воалите си. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ