„Ислямска държава“ е почти ликвидирана, но опасността от терористични актове остава. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. във връзка със стрелбата на коледния базар в Страсбург, цитиран от "Фокус".

Според него службите за борба с тероризма са повишили ефективността си, за което свидетелстват множеството предотвратени актове както в Европа, така и в Русия. „След появата на „Ислямска държава“ и други радикални терористични организации вече толкова години, ние сме свидетели на това, че подобни актове имат своето място в съвременния свят като отзвук от разгрома на „Ислямска държава“ и на част от терористичните организации в Близкия Изток.

Опасността от извършване на подобни актове е възможна и занапред, защото те са дело не толкова на сериозна организация зад граница. Те са дело преди всичко на една своеобразна вътрешна саморадикализация на отделни елементи, които споделят идеологията на „Ислямска държава“ и подобни на нея структури”, обясни ген. Кирчо Киров.

Според него такива терористични актове са следствие от призив на ръководството на „Ислямска държава“ от преди години – да се борят с „кръстоносците“, както те наричат хората в цивилизованите държави – навсякъде, по всякакъв начин и с всякакви средства.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!