Старши френски държавен служител заяви, че пет души са били задържани по време на полицейската акция по издирването на терориста, който окървави коледния базар в Страсбург. Засега обаче стрелецът остава на свобода, съобщава abcnews. Лаурен Нунез, държавен секретар на вътрешното министерство, заяви, че нападателят може да е избягал в съседна Германия.

Припомняме, че по време на атаката трима души бяха убити, а други 13 ранени, осем от тях сериозно. Той отрече съобщения за полицейска намеса в известната катедрала на града, но заяви, че търсенето на нападателя непрекъснато се развива.


Евродепутатът Емил Радев със скандални разкрития за окървавения коледен базар в Страсбург, ето как са проверявали за оръжия

Нунес посочи още, че нападателят е бил идентифициран като заподозрян екстремист по време на предишните му престои в затвора, но заяви, че мотивът за атаката остава неясен. 

Припомняме, че френските власти издирват 29- годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи до коледен базар в Страсбург. Той откри стрелба снощи в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) в центъра на града.

Трагедията е голяма! Стана ясна самоличността на една от жертвите на кървавата баня в Страсбург

29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж. Избягал е с такси, като е заплашил шофьора. Той е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер. В дома на нападателя са открити гранати. 

Превод и редакция: БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!