Делото и присъдата срещу Северин - убиецът на журналистката Виктория, и казусът с книжката на Лютви Местан - това са две от темите, които бяха най-обсъждани през последните няколко дни. 

На 22 април русенският съд се произнесе с присъда от 30 години лишаване от свобода за Северин. 

Съдът в Кърджали трябваше да решава казуса с отнетата книжка на Лютви Местан и гаранцията му след като той катастрофира, а при инцидента почина момиченце на 6 месеца. 

БЛИЦ потърси за мнение по тези две теми адвокат Марин Марковски. Ето какво коментира той:

- Как ще коментирате присъдата от 30 години срещу Северин, убиецът на журналистката Виктория в Русе? Доколко такова наказание е адекватно за престъпление, извършено с особена жестокост?
- Това е максимално най-високата присъда, която позволява наказателния кодекс. Тъй като Северин е поискал съкратено съдебно следствие, съдът определя максималното наказание, което иначе би било доживот. 

- В случая се използва съкратеното съдебно производство, но доколко то е адекватно при такива брутални престъпления?
- Да, тази присъда поставя въпроса дали съкратеното съдебно следствие по всички престъпления е уместно, защото има зверски престъпления, ужасяващи блудства, брутални убийства - за тях съкратеното съдебно производство трябва да се отмени. Тосет дори и обвиняемият да признае вината си и да поиска подобна процедура, това не би трябвало да се допуска. Защото сега съдът, съгласно действащия закон, не може да го отклони. Затова и  русенският съд е направил максималното. 

- Какво е мнението ви за казуса с катастрофата на Лютви Местан и факта, че днес съдът в Кърджали уважи неговата жалба и му върна шофьорската книжка?
- Докато няма влязла в сила присъда, той не е виновен, но има възможност да му бъде отнета книжката съгласно закона за движение по пътищата. Освен това има законова възможност той да бъде санкциониран с отнемане на книжката. Затова смятам, че тя е върната, без да се съобразяват с останалите възможности. Лютви Местан като е поискал книжката си, значи има намерения да шофира, но не можем да предвидим неговото поведение, то и той сам не знае какво ще направи за в бъдеще, изглежда много уплашен. Въпросът е, че връщането на книжката не е уместно.

- А ако сравните случая на Лютви Местан с други подобни? 
- Искам да комвентирам казуса му - връща му се книжката, намалена му е гаранцията, в този ред на мисли искам да се опитам да споделя отношението на магистратите към една моя клиентка, която бе осъдена на три години и шест месеца за това, че е била сгазила полицай. Много съм любопитен на колко ще бъде осъден Лютви Местан за убийство по непредпазливост. 

- Какви са възможностите за доказване на вината му?
- Има методика за компютърно възстановяване на катастрофата, позволява се параметрите да бъдат въведени в един компютър, който показва какво се е случило. На кадрите също може да се види колко е огъната колата, какви повреди има, по тях се определя скоростта на удара, има методи, които са абсолютно точни. Ако се използват, тогава биха могли да бъдат получени отговори на много въпроси. Но всичко това са мои прогнози за доказателства, които трябва да се съберат. Не се съмнявам, че прокуратурата ще спази закона. 

- Бихте ли защитавал Лютви Местан по едно такова дело?
- В конкретния случай Местан едва ли ще поиска аз да го защитавам. Аз нищо не разбирам от политика и затова съм жив и здрав и не ми мерят апартамента. Но бих защитавал с удоволствие семейството на детето. 

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ