Кметът на София Йорданка Фандъкова отговаря на въпроси на Илиана Беновска след проверка на участък от третата линия на метрото от 2 септември 2019 г.
 

Илиана Беновска: Планирате ли, г-жо Фандъкова, откриването на третата линия на метрото да съвпадне с победата Ви на местните избори за кмет на София?
 
Йорданка Фандъкова: Обещах, че ще кажа моето решение дали ще поискам отново доверието на моите съграждани в началото на септември. Вече сме началото на септември, взех своето решение – кандидатирам се за нов мандат за кмет на нашия град.

София се развива през последните 10 години и се променя не с приказки, а с работа, с много работа! Знаете, че отново ще заложа на ясен и точен график за работа, график, който включва нови проекти, нови идеи с нови хора, нова енергия, защото работата за София трябва да продължи, това е моята най-голяма мотивация.

Решението ми в никакъв случай не е спонтанно, то се основава на чувството ми за отговорност към голямото доверие, което получавам през всичките тези години за промяната на града. Обратното според мен би било предателство към това доверие, към усилията за промяна, не само моите, но и на всеки един гражданин на нашия град.

Имам и ще предложа три основни задачи, три големи задачи за града за следващия период. На първо място това е активната, целенасочена работа в кварталите – малките улици, междублоковите пространства, паркирането. На второ място продължаваме работата по превръщането на София в зелен и чист град. Това са зеленият ринг, който подготвяме, който ще свърже кварталите на София с парковете. 8 нови парка сме подготвили за следващия период.

Зелените коридори и разбира се зелен пояс, който предстои да продължим за засаждаме около София. Усилията ни за по-чист въздух, да приключим, да завършим реализацията на двата големи проекта за подмяна на битовото отопление на дърва и въглища, както и разбира се намаляването на замърсяването от транспорта.

Трето това е дигитализацията, активното използване на технологиите в работата на общината с цел по-голяма прозрачност, по-голям контрол и разбира се удобство и за хората, и за бизнеса.

Разбира се най-големият, стратегическият проект на града трябва да продължи, това е метрото. Строителството на метрото не трябва да спира, заедно разбира се с околовръстния път. Знаете, очакваме да започне разширението на южната дъга от „Младост“ до АМ „Тракия“ през следваещия месец или по-скоро този месец вече. И разбира се вътрешните рингове, които да облекчат трафика в града.
 
Илиана Беновска: Големият въпрос е ще биете ли Мая Манолова на тези избори, готова ли сте?
 
Йорданка Фандъкова: Вече казах, силната мотивация да продължим напред се дължи на доверието на хората. Хората ще решат какъв ще бъде резултатът от изборите. Ние сме готови да работим, подготвили сме нашата програма, която ще представим с тези важни задачи и приоритети. За мен винаги проектите на града са били най-важните. Преди 10 години започнахме работа в условията на тежки кризи, които като че ли тогава нямаха решение, но днес вече никой не помни тези кризи.
 
Илиана Беновска: Дайте го по-ясно – Мая Манолова силен противник ли е и ще успеете ли да я победите?
 
Йорданка Фандъкова: Нека все пак да кажа това, което е важно за хората, за хората е важно какво се случва и какво предстои да се случи в града, защото аз ценя активната гражданска енергия, която имаме през последните години и за мен това е и най-важната обратна връзка за това, което правим, защото колкото повече хора са ангажирани с работата за града, с усилията да направим живота по-добър, толкова по-сигурно е, че това ще се случи по-бързо. Наложихме много сериозна скорост на промяната. Това като че ли изглежда нормално и естествено днес, но то се дължи на много и активна работа за София.
 
Илиана Беновска: Трети път Ви питам – Мая Манолова ще я победите ли? Защо отбягвате този въпрос?
 
Йорданка Фандъкова: Първо, Мая Манолова все още не е обявила дали ще се кандидатила или не и второ, отново казвам, резултатите ще покажат желанието на хората за продължаване на работата за промяна на града.
 
Илиана Беновска: Ето това е отговор!
 
Йорданка Фандъкова: Но нека да отговоря постепенно на всички въпроси, ако ми позволите. Да, аз вече обявих, че имам разговори и очаквам в листата на ГЕРБ като гражданска квота да се включат изтъкнати специалисти в различните сфери, защото имаме нужда от новата енергия. Ще разчитам на хора, които досега работеха честно, почтено и с много енергия, така че предстои да предложа новата листа на ГЕРБ. Разбира се Изпълнителната комисия, тя предстои да заседава.
 
Медия: С кого ще се разделите и кого предлагате?
 
Йорданка Фандъкова: Аз предлагам постепенно, така, както съм свикнала да работя последователно и отговорно. Днес обявявам своето решение, в следващите дни ще продължим да работим и разбира се когато съм готова ще го обява отново публично, както го правя днес.
 
Илиана Беновска: А кой ще Ви води предизборната кампания и Цветанов ще Ви липсва ли? Той въобще играеше ли роля във Вашата кампания по-рано?
 
Йорданка Фандъкова: В София сме работили винаги с екипа, с колегите, които работят, ще продължим да работим заедно.

Предизборната кампания се води от мен, от екипа, който винаги е водил, това са и Малина Едрева, и Николай Стойнев, Елен Герджиков, хората, които са помагали и всички останали. Ние имаме сериозен екип, който подготвя кампанията, защото ние приемаме тези избори много сериозно и така трябва да бъде.

Отговорността към хората изисква много сериозен и последователен подход. Знаете, че за мен винаги работата е била на първо място, а не приказките и нямам намерение да променям стила си. За мен София е моят град, аз съм израсла в София от 13 годишна възраст, учила съм тук, тук съм родила дъщеря си, тук съм работила за града си, имам управленски опит над 20 години. Хората ме познават и очаквам наистина с новите проекти и идеи да продължим напред с работа за София.
 
Илиана Беновска: Бойко Борисов ще Ви удари ли едно специално рамо, защото София е най-важна за изборната победа на ГЕРБ на местните избори?
 
Йорданка Фандъкова: Получавала съм винаги подкрепата на премиера, знаете, че той беше кмет на София, познава работата на града, без подкрепата на правителството и на държавата, както виждате тук сме на метрото, няма как да продължават и да се развиват големите проекти, така че със сигурност подкрепата на държавата за града е много важна.
 
Илиана Беновска: Благодарим Ви и успех!