В последните няколко дни станаха ясни основните кандидати в битката за София на местните избори. Настоящият кмет Йорданка Фандъкова обяви, че отново се впуска в надпреварата. Малко след това, Мая Манолова подаде оставка като омбудсман и обяви решението си да се кандидатира за кмет.

БЛИЦ потърси за коментар за предстоящия местен вот народния представител от ГЕРБ - Тома Биков. Вижте какво каза той пред медията ни:  


- Г-н Биков, как бихте определили политическата обстановка в страната няколко седмици преди местния вот? 
- Със сигурност предстои много динамична сесия на парламента. Местните избори са най-тежките, защото в тях се изявяват най-много хора. Предполагам, че това ще даде отражение в работата на парламента, но все пак се надявам да бъдат спазени граници на нормалност в този период. В неговия край трябва да приемем и бюджет за 2020 година. 

- Изненада ли е кандидатурата на Мая Манолова? 
- Не. Г-жа Манолова смени адресната си регистрация от Кюстендил в София преди няколко месеца. Смятам, че тогава е взела решението си да се кандидатира за кмет на София.

Не вярвам в сюжета на нейната ядосаност към управлението в последните две-три седмици. Мисля, че тя е изградила някаква своя лична политическа стратегия преди време и сега се опитва да я осъществи. 

- Смятате, че кампанията й реално е стартирала преди доста време? 
- Разбира се. Нямаше да смени адресната си регистрация толкова отдавна. Няма никаква друга логика в това. Толкова години живее в София и изведнъж, шест месеца преди изборите - такъв е срока, означава, че е мислила сериозно по този въпрос. И сега тя трябва да бъде искрена. 

- Очаква се тя да бъде основния конкурент на г-жа Фандъкова. Какъв ще бъде изходът от тази битка, според Вас? 
- Основният конкурент на ГЕРБ във всички градове ще бъде БСП. В този смисъл г-жа Манолова, като кандидат на БСП, каквато би трябвало да бъде искрената й позиция, ще бъде основния конкурент на г-жа Фандъкова.

Мисля, че трябва да бъдем максимално честни с хората и да знаят коя от политическите сили носи политическа отговорност в своите кандидати и включително БСП да застане ясно зад г-жа Манолова.

От г-жа Манолова се очаква ясно да каже дали приема тази подкрепа. Ако тя не е кандидат на БСП, то тогава въпросът е кой е кандидатът на БСП и те трябва да отговорят на този въпрос още в началото на кампанията. 
 

- Социологическите проучвания сочат различен изход от тази ситуация, като в някои г-жа Манолова води, а в други - г-жа Фандъкова. Към момента всички показват изключително голяма разлика в процентите между тях. 
- Аз смятам, че всеки социолог, който прави социологическо проучване през август месец, се държи несериозно. В този период нито една сериозна агенция не прави проучвания, защото хората все още не са се прибрали по родните си места, обикновено почиват. 

В последните години, в които участвам в кампаниите на ГЕРБ, мога да кажа, че ние използваме социологическите проучвания по предназначение, за да си направим анализ какви са нагласите на хората. През последните години виждам, че БСП използват социологията за пропаганда. Нещо, което очевидно не им носи успех. 

Г-жа Фандъкова е категоричен фаворит за кмет на София, най-малкото защото тя се явява за кмет на София. При г-жа Манолова мотивацията е по-скоро да се направи пробив, да се застане срещу системата и да се промени модела на управление на България. Всички тези неща може да звучат добре, но нямат нищо общо с управлението на града. 

Важно е да се изтъкне и традицията, в която в последните тридесет години София не е позволявала да се управлява от БСП. Най-вероятно именно заради това е и най-развитият град в България. 

- Как ще коментирате решението на Мая Манолова да подаде оставка като омбудсман, след като тя можеше да излезе в неплатен отпуск и да не напуска поста си? 
- Мисля, че точно това трябваше да направи, защото омбудсманът все пак е една надпартийна институция. Когато си решил да се явяваш за една политическа битка за кмет на София е нормално да се оттеглиш от този пост, защото няма как да убедиш когото и да е било, че си независим. 

В интерес на истината, аз съм учуден, че е ядосана. Тя има право да се кандидатира за кмет и да има ясна политическа позиция за бъдещето си. Учуден съм, че е ядосана на ГЕРБ. В последните две години, откакто аз съм депутат, ние от ГЕРБ внасяхме почти всички нейни предложения. Ако можете да проверите, вижте колко нейни законодателни промени са внесени от БСП. Почти нищо. 

И ми е много странно, че тя е ядосана на нас. В БСП имаше една негласна забрана да се общува с нея. Тя винаги ни благодареше за внасянето на законодателните предложения, които имаше. Къде по-успешни и къде не толкова, винаги ни благодареше до преди два-три месеца. Какво се е случило в този период, в който си промени адресната регистрация, нямам представа. 

Това не е много коректно поведение. Бих посъветвал колегите от БСП да внимават в някакъв момент да не им се ядоса и на тях и да направи своя политическа партия, която да ги конкурира. 

- Какви са очакванията Ви от коалицията със СДС? 
- Аз мисля, че това е една логична коалиция, по-скоро рамково споразумение. На определени места ще има различни листи, на други общи листи. Споразумението означава, че навсякъде ГЕРБ ще подкрепя кандидата на СДС, както и обратното. Това са едни нормални отношения в рамките на десницата.

Разбира се, не е задължително, но според мен всяка партия, която твърди, че е дясна, трябва да се обедини около тезата, че не е добре да даваме възможност на БСП да управлява. 

Трябва да имаме едно взаимно уважение с останалите десни партии и една толерантност, която да позволи диалог и след изборите. 

- Смятате ли, че сътресенията в коалицията на Обединени патриоти ще даде отражение в местните избори? 
- Местният вот е доста мажоритарен, така че не мисля, че тези сътресения ще се отразят значително на кандидати, които са силни. Обикновено силните кандидати събират около себе си гражданите. 

Смятам, че Обединени патриоти имат шанс да се позиционират по-силно отколкото на последните избори. Това зависи от кандидатите, които ще издигнат. Имат всички възможности и потенциал за добро представяне. 

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!