Невролозите наричат захарта "естествена награда". Тя е един от елементите на човешкото оцеляване като вид заедно с такива неща, като храненето, секса и връзката. Това поведение носи удоволствие на мозъка и за да се развиваме, трябва да го повтаряме и затвърждаваме, пише Mashable.

Когато правим нещо, което харесваме, група неврони отделят невротрансмитер на име допамин, който изпраща сигнал на онази част от мозъка, отговаряща за удоволствието. Процесът активира и мускулно движение, като например когато искаме да отворим уста за още една хапка от вкусния десерт.

Изкоренете тези грозни навици по време на хранене

Не всички храни обаче носят еднакво удоволствие. Еволюцията ни е научила да предпочитаме сладката пред киселата и горчивата храна, защото сладките неща са важен източник на въглехидрати за телата ни. Днешната консумация на захар обаче достига невероятно високи нива, а пристрастеността към нея е нещо съвсем истинско.

Невероятната японска диета, с която ще бъдете във форма точно за празниците

Първите няколко дни от лишението са и най-трудни, а усещането е почти все едно спирате наркотиците. Нуждата за въглехидрати се усилва, за да може организмът да компенсира липсата на сладко. Тестовете с мишки показват поведение, което е сравнимо с пристрастеността към дрогата. В рамките на експеримента, мишките биват лишени от храна за 12 часа, след което получават пълен достъп до захар и обикновена храна в следващите 12 часа. След месец мишките започват да проявяват поведение като на наркомани и редуват учестена консумация на захар за кратък период от време с моменти на депресия, разстройство и импулсивно поведение.

5 храни, които стават опасни при повторно нагряване

Обратният процес - спирането на захарта - също води до небалансирано поведение при засегнатите мишки, които проявяват чувство за безпомощност, треперене и др.

Учените са категорични, че както пристрастеността към захарта, така и проблемите при спирането на нейната консумация, са съвсем истински феномени. Засега все още не е ясно какъв период е необходим за по-сериозна "детоксикация", но данните подсказват за минимум 40 дни на въздържание. А за да не се стига до това, просто е най-добре да бъдем умерени в консумацията.