Една любопитна история в навечерието на Деня на космонавтиката 12 април изникна от архивите на агенция Булфото. Горе-долу по същото време, но през 1992 година, сегашният шеф на агенцията Евгени Димитров, тогава стажант във вестник "Континент", попада на куриозен факт - капсулата на спускаемия апарат, спасила космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, е захвърлена сред боклуците на строеж в Ловеч. Циганета се замерят с платки от оборудването, които са измъкнали от разбития люк, а едно дете даже пада от плочата на втория етаж и се наранява на арматурата.
Откритието разбулва след себе си срамна история - единственият комически апарат, който руснаците великодушно оставят във владение на космонавт, е даден от Георги Иванов за експониране в град Ловеч, но мястото, където е стоял се превръща в дискотека. Без да уведомят никого, в смутните каубойски времена на 90-те, съдържателите на заведението изхвърлят "Союз 33" на строежа.
"Когато отидох в Ловеч, новият шеф на полицията Богдан Кръстев току-що беше встъпил в длъжност, и научи от мен за капсулата", спомня си Евгени Димитров. Кръстев изстрелял три полицейски коли с включени сирени към строежа, и под заплаха да вкара в ареста местния шеф на БКС-то, получил незабавно кран, с който откарал капсулата в база на МВР. Оттам започнали безкрайни спорове кой да съхранява безценната находка, но в крайна сметка сега капсулата се намира в музея на авиацията в Пловдив, където може да бъде видяна от всички.
Историята на приземяването на Иванов и Рукавишников е достойна за сюжет на холивудски филм - след повреда в единия двигател, те не успяват да се скачат с орбиталната станция и трябва да се върнат обратно на Земята. Автоматиката изключва, и те трябва да приземят кораба "на ръка". При такава маневра от изключително значение е точният ъгъл, в който ще влезат в атмосферата - ако е по-голям, ще отскочат като топка обратно в Космоса, а ако е по-остър - ще изгорят от рязкото навлизане. В крайна сметка, Иванов и Рукавишников се справят успешно, а по това време в България медиите пускат вече предварително подготвените материали как "Союз 33" се е скачил с орбиталната станция, и как българските и съветските космонавти празнуват заедно...
През годините на демокрацията Георги Иванов прави частната авиокомпания "Еър София", а към момента се занимава с хотелиерство и голф-игрища. /БЛИЦ