Впечатлението, с което оставам, е че някой се опитва да доведе умишлено "Дунарит" до фалит и ликвидация, надявам се това да се се случи, защото 1300 души ще останат без работа. Това заяви в интервю за "24 часа" министърът на икономиката Емил Караниколов по повод шумотевицата около предприятието и собственика на "Емко" Емилиян Гебрев.

"Освен това "Дунарит" е едно от важните предприятия за Русенска област и ако не работи, това ще се отрази и на фирмите, които имат бизнес отношения с него", добави министърът.
 
Той изрази опасения, че друга компания може вече да има достъп до документация, технологии и ноу-хау, "която съвсем скоро да произвежда продукцията, която в момента се прави от "Дунарит". "Което ще означава убийство на "Дунарит", повтори министър Караниколов.
 
Той поясни, че собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев не спазва джентълменската уговорка да не се вдига шум около работата на военно-промишления комплекс. "И освен г-н Гебрев с изказвания се включи и г-н Бойко Ноев с твърдения, че “Дунарит” се атакува поради геополитически причини заради договори в Индия, при които били изместени руснаци.
 
Тези изказвания водят до това търговските аташета у нас да информират страните си, че има проблем да се търгува с “Дунарит”. И ако продължи тази линия на поведение, ще е много трудно спазването на договорката да се осигурява работа на предприятието и работниците да не загубят местата си. А “Дунарит” е на високо ниво и може да работи", убеден е Караниколов.
 
Той предположи, че вече е дошло време ДАНС и прокуратурата да се заинтересуват защо се правят подобни изказвания. 
 
Емил Караниколов изтъкна, че държавата спазва ангажиментите си към "Дунарит" и продължава да осигурява договори, но ръководството отказва да подаде оферта. "Искам да напомня на г-н Гебрев за ангажимента да запазим местата на работниците в предприятието, защото е странно от “Дунарит” да пишат писмо, в което да казват, че нямат договори, по които да работят, а след това да не подават оферта, когато държавата им предложи ангажимент", каза Караниколов.