В частта "приватизация" много сме закъснели. Ние раздържавихме всичко. Ако преди 30 години преди да започне и масовата приватизация, боновата, касовата, всичките форми, имаше политическо решение това да не се прави, да се запазят предприятията. Вероятно това сега щеше да е добре, но задавам въпроса защо тогава го направихме. Тогава аргументите са били, че тези предприятия не могат да издържат на конюнктурата световната и фалират. Спомняте си и Световната банка, и не знам някое правителство, независимо какво е било тогава, СДС, БСП, различни форми, да са били против приватизацията, каза в предаването „Беновска пита” по Канал 3, министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Ние лесно ще направим дружество, лесно ще направим компанията, стратегически, абсолютно всичко. Как ще пробием на пазарите? Дори да е много добра компанията, на нея й трябват години, години да пробие на пазарите. Затова нека да оставим бизнеса, инвеститорите, малките и средните предприятия да работят и те да пробиват, а държавата – и опозицията, и правителството, и управляващите, да създават необходимите условия те да могат да правят бизнес”, каза още той.

„Каквото и предприятие да направим в момента, ние трябва да му осигурим ресурс. Това, което казах – ние не можем да пробием веднага на пазара. Добре, правим нова компания, много иновативна, на нас ни трябва време да пробием на пазара. Закъсняла е тази идея”, коментира Караниколов.

”Нека първо да кажем, че компании напускат навсякъде. Да, беше споменато, но нека да посочим как са обективните факти. Да уточним, че не са 4 компании, а са 2. Каква е разликата, ще кажа първата. Първата компания се занимава в текстилното производство. Имат няколко фабрики, но все пак работят наистина доста хора там – между 1400 и 1800 човека. Нека обаче да погледнем тази компания още от миналата година, техните отчети. Първо анализът, който показва, че основният им клиент има спад на техните продажби, който не е българска компания, въобще не е в България, т.е. те нямат поръчки. Второто, което е много интересно е, че те пишат, че имат проблем с работната ръка още миналата година, запетайка и с увеличаването на заплатите”, каза министърът на икономиката.

„Въпросът е следното – навсякъде се търсят хора, тъй че има, но няма как ти да задържиш хора със заплати от 500-600 лева при положение, че доходите се вдигат. Тя в момента минималната заплата е 560. Разбира се тук има упреци, бизнесът казва защо вдигнахте минималната работна заплата без да го съгласувате с нас, а само примерно със синдикалните организации. Аз мисля, че програмата на правителството е ясна – до 2021 година минималната работна заплата трябва да е 650 лева. Ние имаме ангажимент към бизнеса, но имаме ангажимент към работниците, които искат да им се увеличават заплатите. Държавата реално в сектора, където се плащат заплати има около 30%. 70% работодател в държавата е бизнесът, на който сме му благодарни за това нещо, което прави", допълни Караниколов. 

"Държавата може да увеличава заплатите и го прави в бюджетната сфера, но държавата няма друг лост, освен да увеличава минималната работна заплата, което и направихме, но това е наше задължение. Но вижте, ние вече не сме бананова република. Тук идват сериозни инвеститори. Да, някои казват, инвестициите са спаднали отпреди 10 години. Приватизация – купуваш нещо за 10 лева, нарязваш го, на другия ден печелиш 100, банкова система, застрахователна система, фотоволтаици. Сега инвестициите са в реалния сектор. Защо не се каза на конгреса. Да, 2 компании, 4 напускат, защо не казахме, че миналата година се откриха заводи, защо дойдоха „Леони“, защо дойдоха „Язаки“, защо дойдоха двете производства за самолетни части, автомобилния сектор. Изключително – около 200 милиона инвестиции само за миналата година, 3200 работни места. Как започна тази година? Във Враца инвестиция за 22 милиона. Очаква се там до края да бъдат назначени 1000 работни места. Видяхте в Димитровград отваряме отново производство, износ, това е изключително важното. Но ние си затваряме очите за хубавите неща. Разбира се, правителството не трябва, това са 1600 човека, 1600 човешки съдби, но това е – ние ще доведем инвеститори, които могат да плащат заплати и да са конкуренция с други инвеститори, за да увеличават доходите”, сподели Емил Караниколов.