Нямам нищо общо с Косьо Самоковеца, заяви по БНТ бизнесменът Христо Ковачки, който от вчера е с повдигнато обвинение за данъчни измами. Той се чуди къде виждат медиите нещо общо между неговите занятия и тези на прочутия му съгражданин. “Доколкото знам там става дума за търговия с наркотици, докато аз произвеждам електроенергия и хранителни продукти”, отбеляза Ковачки.

Бизнесменът каза, че е готов да влезе в затвора, ако се докаже, че е виновен. Не ми се иска да вярвам, че атаката срещу мен е политическа, добави той. На въпрос дали е протежиран от кръгове от тройната коалиция, той отговори, че ако това беше вярно, акцията срещу него нямаше да бъде с такъв мащаб. Ковачки потвърди, че проверките в офисите на неговите фирми все още продължават.
Христо Ковачки не стана част от енергийната мафия в България – това мнение изрази пред БНР политическият анализатор Стефан Гамизов. Според него става дума за срамен театър, с който се разчиства далавера.
“Христо Ковачки не се е научил, че не може да бъдеш хем добър, хем лош, и затова ще бъде отстранен от икономиката в страната. Той е нещо, което е нефункционално и непредвидено в енергетиката ни, превърна се в заплаха и за президента Първанов, който е свързан с руския енергиен интерес у нас”, каза Гамизов.
Точно на противоположна позиция е един от експертите в енергийния сектор и
бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз” Васил Филипов. Според него Ковачки е кредитен милионер, който се ползва с политически чадър и за предстоящата акция на прокуратурата е бил предупреден седмица по-рано от хората на Първанов.
В интервю за RE TV на въпрос кои са покровителите на Ковачки Филипов отговаря: “Злите езици определят туриста, който е из Южна Америка, той днес мисля, че е в Мексико и скоро ще тръгне към България...”. Питат го за президента ли става въпрос и той потвърждава: “Разбира се, разбира се”. Помолен да уточни подробностите, а именно, че Христо Ковачки е бил предупреден преди седмица от президента Георги Първанов, че срещу него ще има акция на прокуратурата, Филипов вече е по-уклончив: ”Или може би от обкръжението на президентството”. Той е категоричен обаче, че е имало предупреждение и цяла седмица са се унищожавали материали.
Според бившия шеф на “Булгаргаз” Христо Ковачки е “един феномен, който просто блесна отникъде, от нищото, и стана може би най-големият назначен кредитен милионер в България”. Васил Филипов се обоснова с апетита на Ковачки към почти всички енергийни обекти в България, без да разполага със средства, с които да обезпечи тези покупки. За пример бе дадена покупката на ТЕЦ „Бобов дол” за 100 млн., които и до момента не са платени според Филипов: “Този търг се създаде за него, другите кандидати бяха изолирани и му се предостави ТЕЦ-а”. Друг пример е участието заедно с кмета на Кюстендил в процедура за придобиването на топлоелектрическата централа в Сливен. “Т.е. наблюдава се едно хаотично движение в енергийната област на споменатата личност, което предизвиква вече почти всички институции от бизнеса до правораздавателната система. Има основание да се смята, че споменатата личност от незнайно как получените стотици милиони левове кредити за покупка на такива крупни енергийни проекти може да повлече дори и нашата банкова система”, разсъждава Васил Филипов. Това по негово мнение е наклонило везната към вглеждане на прокурорите в бизнеса на Ковачки, още повече, че вече е имало и сериозни сигнали, дори и доказателства. 

Енергетика и финанси доминират в бизнеса на Ковачки

Бизнесменът Христо Ковачки, когото данъчните вчера подхванаха за 12-13 млн. лв. неуредени задължения в периода 2005-2007 г., е собственик на мини, топлофикационни дружества, верига магазини, банка и застрахователна компания. В популярната класация на полското списание "Впрост" той е сред стоте най-богати в Източна Европа със състояние 700 млн. долара. Ковачки заема 98-та позиция в списъка, като единственият българин на по-предно място е Васил Божков. Интересите му са основно в енергетиката. Чрез други лица той притежава ТЕЦ-овете в Бургас, Враца и Плевен. Юридически се води само консултант, но не отклонява да отговаря пред медиите и като собственик.
Чрез "Българска енергийна компания" Ковачки контролира 70% от дружеството “Атомененергоремонт", което осигурява ремонта и поддръжката на АЕЦ “Козлодуй”, занимава се и с модернизацията на енергоблоковете. На 6 април тази година изпълнителният директор на "Атомененергоремонт" Борис Георгиев бе убит пред дома му и до момента няма напредък в разнищването на случая. Коментарите за това покушение са, че е извършено показно и изключително професионално.
През лятото Ковачки спечели почти без търг ТЕЦ "Бобов дол", който работи с въглища от неговите мини. Бизнесменът участва в надпреварата с две свои фирми и приложи ред процедурни хватки, за което бе подпомогнат и от държавата.
По сходна схема, без реална конкуренция, Ковачки придоби в началото на месеца Общинската застрахователна компания (ОЗК). Фирмата му "Ел Ем импекс" излезе победител в търга, до който КФН не допусна другите участници в надпреварата заради нередовни документи, а те бяха още две компании, свързани с Ковачки - "Минна компания" и магазини "Европа", и словенската застрахователна компания Zavarovalnica Triglav.
По времето на предишния столичен кмет Стефан Софиянски Ковачки успя да придобие блокиращ дял в "Общинска банка”, който го поставя в изгодна позиция при приватизацията й.
Многобройните дружества на Ковачки са застраховани в ОЗК. Компанията е атрактивна заради лиценза и стабилната си позиция на пазара, въпреки че е сред най-малките в сектора с пазаредн дял около 1%.
Бизнесменът навлезе и на пазара на частното здравно осигуряване, след като получи от Комисията за финансов надзор лиценз за фонда си "Общинска здравноосигурителна каса", учреден от компании, свързани с бизнесмена - "Ел Ем импекс" с 50%, "ТЕЦ Марица-3"с 45% от капитала и Общинска банка с останалите 5%.
Христо Ковачки не крие, че има и политически амбиции. Основаната от него партия ЛИДЕР, ВМРО и Земеделският народен съюз на Стефан Личев подписаха коалицонно спразумение за общо явяване на парламентарните и евроизборите догодина. /БЛИЦ