Козунакът е градска работа, не е обреден хляб. Обредният хляб е сериозна работа, защото това е тялото Господне. Това обясни пред Bulgaria ON AIR експертът по фолклорни изкуства проф. Георг Краев.

Разказвайки за символиката около Великден, той подчерта, че хляб не се реже от жена, а в класическия фолклор има мъжка работа и женска работа.

Приказки като "жената може да бъде шофьор" се смятат за грях. Мъжът носи, а жената превръща това нещо в култура, обясни фолклористът.

"Яйцето е много важен знак. Първо е бяло и после става червено. Мартеницата също е в бяло и червено. Това бяло и червено е просмукано в нашата обредност. Това са тези биосоциални значения - мъжкото и женското начало в нашето живеене. Умението мъж и жена да се съюзят", разказа проф. Краев.

Той обясни, че говорим за фолклорната ни класика, четейки я, но по думите му няма нищо по-безсмислено от това, тъй като тя трябва да бъде пята.

"Това е култура на страхотни правила. Безкрайно много сме избягали от тези правила. Не познавам българин, който спазва някакви правила. Проблемът с вярата е проблем на дома, на семейството. Ако майката няма познание за своята вяра, тя няма как да го предаде. Културните ценности се предават от баба на внучка и от дядо на внук. Това прескачане на поколения прави културата ценностна и усвоима", каза още проф. Краев.

И настоя, че Възкресение Христово се посреща с почит. Яйцето до този момент е пост - не се изяжда цялото, а на парченца, защото иначе ще си изядеш късмета. Старото червено яйце пък бива заровено, за да оплоди нивата.