Един от най-известните портрети на Пабло Пикасо - "Седналата жена в синя рокля", беше продаден на търг в Ню Йорк за 45 млн. долара, предаде Би Би Си, цитирана от novini.london. Картината - "Femme Assise, Robe Bleu" - изобразява една от големите любови на Пикасо - Дора Маар.
По времена на Втората световна война нацистите изземат портрета, но са спрени да го пренесат по пътя им от Париж към Моравия от бойци на Френската съпротива. 

"Седналата жена" сега отива в колекцията от скъпо художествено изкуство на американец. Той я купува на значително по-висока цена от предишната й. Преди 6 години тя беше продадена за 26 млн. долара. 

Най-скъпата картина на Пикасо, купувана досега, е "Жените на Алжир", която бе продадена на аукцион през 2015 г. за 179 млн. долара. 
Пикасо остава най-важният художник на 20 век. Дора Маар е една от неговите партньорки, с която той има страстна връзка в продължение на 9 години. Пикасо рисува "Седналата жена" през 1939 г., когато е на 58-годишна възраст, а тя - на 31. Това е един от великите портрети от Пикасо в разцвета на творчеството му, вдъхновен от любов, страст и силно привличане, коментира кореспондентът на Би Би Си по изкуството Винсент Доуд.