След юбилейната „Киномания-2016” Националният дворец на културата ще празнува още един юбилей – също 30-ата годишнина на Новогодишния музикален фестивал (НМФ).
Стартът на този празник , очакван от любителите на хубавата музика винаги с интерес, бе даден в сряда вечер (30 ноември) с един много оригинален, а за някои дори странен,  концерт -  „Брамс Remixed. В изпълнение на Симфоничния  оркестър на БНР под ръководството на неговия нов (от 2016 г.) и млад диригент Росен Гергов прозвуча страхотната Симфония № 4 от Йоханес Брамс. Дотук нищо необичайно ! Втората част на концерта обаче поднесе изненадата. Върху тази именно творба на великия композитор, младият му белгийски „колега”  Фабрицио Касол бе сътворил Кончерто гросо за виолончело, DJ (?!) и оркестър.  Младият челист Бернхард Хеденборг и популярният белгийски DJ Grazzhoppa зарадваха публиката в зала 1 с чудна и стилна смесица от класическа музика и нови модерни музикални форми и изразни средства. Този експеримент е несъмнено адресиран най-вече до младежката аудитория и е сполучлив начин за нейното приобщаване към най-добрите образци на класиката.

Новаторският дух и стремежът към експериментиране са един от основните акценти на юбилейното издание на НМФ, който ще продължи през целия декември до 1 януари 2017 г. Така например, на 21 декември (сряда) от 19.00 ч. (повечето концерти започват в този час) ще станем свидетели на първото по рода си музикално шоу в България в риалити формат. «Дуелът – двубой за два рояла» ще противопостави Теодор Петков (ученик на проф. Юлия Ценова) на Ангел Николов, а водещ на шоуто ще бъде известният актьор, но и добър пианист,  Рашко Младенов. Двамата пианиста ще се «надсвирват», ще импровизират в различни жанрове и стилове по теми, зададени им в момента (редица от тях по творби на Панчо Владигеров) или дори подсказани от публиката.  Впрочем именно публиката в зала 3 на НДК ще определи накрая и победителя в дуела. Тъй като един дуел не може без секунданти, то Петков и Николов ще имат също своите «адютанти», а музикален ръководител е Любомир Денев. 

Израз на новаторство и среща на различни стилове в музиката са още два концерта от програмата на 30-ия фестивал. Lilly of the West (Лили Друмева –О Райли и нейната кънтри група) и вече утвърденият класически струнен Quarto Quartet ще доставят наслада на публиката (в зала 6 на 5.12.) с коктейл от популярни песни и емблематични танци от много части на света. „Коктейла” под наслов „Музика от целия свят. Фолклорът среща класиката” ще можем „да изпием” на 5 т.м. (понеделник) в зала 6. Класиката ще срещне джаза и поп музиката пък в концерта за четири рояла на майсторите на импровизацията от швейцарския Клавирен квартет „Гершуин”. След много успешни изяви по световни музикални сцени сега четиримата (те са аранжирали и доста от импровизациите) ще свирят и в зала 1 на 18 т.м., но от 20.00 ч.

Верни на традицията, организаторите на ХХХ Новогодишен музикален фестивал от НДК (изпълнителен директор Мирослав Боршош) с подкрепата и на други български и чуждестранни културни институции в София и съдействие при подбора от бележития наш цигулар Веско Ешкенази ни поднасят богата палитра от различни жанрове и стилове на музиката. Сред тези общо 17 прояви – 15 на НДК и две гостуващи събития ще чуем и видим камерни (най-много на брой- 7), симфонични , оперни, естрадни, хорови и оперетни концерти, както и балет. Разбира се, юбилейното издание предполага особен празничен характер, за който ще допринесе и участието на певци и инструменталисти от осем държави: Австрия, Белгия, Германия, Италия, Македония, Унгария, Швейцария и България.
Акцент на фестивала ще бъдат и вечерите, посветени на две крупни фигури, творили макар и в различни области на българската музика – Никола Гюзелев и Вили Казасян. Мултимедийният спектакъл „На Вили” (на 8 т.м. в зала 1) по идея на неговата дъщеря Хилда Казасян обещава да бъде един необичаен спомен за големия наш музикант – композитор и диригент на биг бенд. Той ще протече под формата на емоционален и непрестанен диалог (с помощта на мултимедия) между баща и дъщеря, а на сцената ще свири неговият Биг бенд на БНР и ще пеят известни наши певци : Орлин Горанов, Богдана Карадочева, Васил Петров и др., върху чиято кариера силен отпечатък е сложил именно Вили Казасян.

Също зала 1, но на 13 декември, ще се окаже тясна за почитателите на Никола Гюзелев – знаменития български бас, утвърдил певческата слава на България по целия широк свят.  Поводът за юбилейния концерт под красивото и точно име „Рицарят на операта” е 80-годишнината от неговото рождение  и 50 години сценична дейност. За нелеката организация на този истински празник на оперното изкуства са си подали ръце няколко културни институции: НДК, фондация „Никола Гюзелев” (неин председател е неговата вдовица Анна-Мария Гюзелева),  Италианският културен институт в София. Софийска филхармония под палката на маестро Донато Ренцети (Италия) и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” ще изпълнят любими увертюри, хорове, арии и дуети от опери на Верди, Пучини, Белини, Бойто, Понкиели и Джордано. За солисти са привлечени именити наши и чуждестранни певци, като: тенорите Калуди Калудов и Бойко Цветанов, много нашумелият в чужбина наш бас, Орлин Анастасов, сочен за продължител на голямата ни басова школа (неин ярък представител бе самият Гюзелев), италианското сопрано Франческа Патане и др.

В памет на Никола Гюзелев от 2 декември т.г. в Мраморното фоайе на НДК можем да разгледаме и изложба на афиши, фотографии от негови роли, както и музикални издания за него.

Фестивалът и тази година не е забравил и своите най-малки приятели – децата. За тях една от любимите им приказки от Братя Грим – „Снежанка и седемте джуджета” ще оживее в едноименния балет по музика на Александър Йосифов (плодовитият ни композитор напусна този свят преди броени дни) и хореография на прима-балерината Силвия Томова. На сцената в самото навечерие на Коледа -23 т.м. в зала 1, ще танцуват балетът на Държавна опера – Русе, както и деца от балетни училища и студиа.

Изцяло Коледна (песни от български и чуждестранни композитори)  ще бъде програмата «Зимна приказка» на Детския хор на БНР при изявата му на 28 декември. Този вокален състав под ръководството сега на Венеция Караманова, наследила на диригентския пулт неговия основател и дългогодишен ръководител акад. Христо Недялков, несъмнено ще оправдае бляскавите оценки за него от рода на «Кумир на детските хорове по света», дадени и след успешното му тазгодишно турне във Франция, Италия и др.

Характерна отлика на юбилейния фестивал е, че във всеки концерт от неговата богата и разнообразна програма ще бъде изпълнено поне по едно произведения от български композитор.
Финалния акорд на 30-ия Новогодишен музикален фестивал ще постави по традиция празничният новогодишен концерт на 1 януари 2017 г. от 18.30 ч. в зала 1 на НДК. Така финалният акорд ще прозвучи  и като  ...начален за музикалната и изобщо за културната 2017- а.

Фестивалният симфоничен оркестър, създаден, както впрочем и целият НМФ, по идея на големия български диригент Емил Чакъров и любим ученик и асистент на легендарния Херберт фон Караян, ще изпълни увертюри и други музикални творби от Панчо Владигеров и Любомир Пипков, Глинка, Рахманинов и Стравински, Гершуин и Бърнстейн, и др. Оркестърът ще бъде дирижиран от маестро Мартин Панталеев, а като солисти в празничния концерт под наслов „30 години по-късно” ще се изявят прочутият наш пианист Людмил Ангелов (той ще свири Гершуин), тромпетистът Мирослав Петков и гостът от Германия Михаел Масонг (тромбон).

Борислав КОСТУРКОВ

Симфоничният оркестър на БНР под ръководството на Росен Гергов



Младият диригент Росен Гергов


Белгийският DJ Grazzhoppa


Челистът  Бернхард Хеденборг (Австрия)

 
Автор на снимките – Орлин Огнянов