Двата жезъла на Цар Фердинанд от утре ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей във В.Търново по повод тържествата за 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.
Симеон Сакскобургготски предостави за събитието в Регионалния музей семейните реликви по молба на министъра на културата Стефан Данаилов, чието ведомство организира там изложба за символите на царската власт у нас, съобщиха от прессекретариата на лидера на НДСВ. Жителите на града, гостите за тържествата и туристите ще могат в продължение на месец да разгледат уникални експонати, свързани с Третото българско царство.
Двата жезъла са подарени на цар Фердинанд - първият от германския император Вилхелм ІІ, а вторият от името на Българската армия, връчен от министъра на войната ген. Никифоров през 1916 г. и от генералите Жеков, Жостов, Тодоров и Бояджиев. Жезълът от българската войска е позлатен, тялото му е облечено в кадифе. Апликирани са 16 лъвчета и 16 корони –символите на Царство България. Надписът гласи: „В памет на войната за освобождаването на Македония 1915 г. Българската армия на своя любим Върховен Вожд Негово Величество Фердинанд І- Цар на Българите.”
И двата жезъла са изработени в най-известната за времето си германска фирма за ордени и медали „Gebr.Godet& Co”. Цар Фердинанд носи жезлите на всички тържествени събития. Реликвите бяха показани за първи път през 2005г., когато Симеон Сакскобургготски ги предостави за изложба на Националния исторически музей. /БЛИЦ