Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ заяви позиции на следните теми:

Купуването на Нова телевизия от Кирил Домусчиев

Илиана Беновска посрещна госта си Емил Караниколов в студиото, които й поиска прошка. Тя направи същото и каза „Нека по-малко да искаме прошка, по-малко да сме виновни.“ Първият й въпрос към министъра на икономиката беше дали е инвестиция покупката на Нова телевизия от Кирил Домусчиев. Емил Караниколов каза, че не дели инвестициите на чуждестранни и български, на големи и на малки и припомни, че това е казал и на наградите за Инвеститор на годината. Той се радва и на най-малките инвестиции. Според него инвестициите означават доверие в България и по-високи доходи за българските граждани. Беновска каза, че е задала този въпрос, за да направят не само икономически, но логистичен български анализ кои инвестиции за важни за България, а не само, за да вкара фигура като Кирил Домусчиев, който предизвиква обществен интерес. Тя каза, че се оформя обществено мнение, че пробългарското трябва да вземе връх и купуването на Нова телевизия от българин е пробългарски акт.

Емил Караниколов каза, че при купуването на Нова телевизия няма значение дали ще е български или чуждестранен инвеститор . Важното е това да остане обективна телевизия и пожела да запази постигнатото през годините, в които е съществувала. По темата той каза, че всички медии са обективни, въпросът е какъв им е мирогледа, същото е и при партиите. Беновска се засмя и предложи, ако всички медии са обективни да направят един обективен анализ колко обективни са политическите партии.

Икономически ръст в България

Тя припомни, че БСП  обвинява Караниколов, че сме на дъното на инвестициите и попита, дали, в такъв случай може да каза, че партиите са обективни. Министърът на икономиката обясни, че икономическият ръст в страната ни е над средния за Европейския съюз и е убеден във високите резултати и за тази година. Той припомни, че безработицата в България достига нива, които никога не е имало и скоро ще бъде под 4 процента.
„Враговете казват, че безработните са напуснали България“, добави Беновска, а гостът й потвърди, че това е така и българи излизат в чужбина, защото там има по-висок стандарт. Въпреки това в IT-сектора вече няма разлика и заплатите в България са такива, каквито са и в ЕС. Той заяви, че има много работа и трябва да се инвестира в образование, защото ако имаме подходящото образование, инвеститорите ще търсят България и доходите ще се подобряват. „Това ни е на нас основен приоритет – образование и наука, за да имаме икономика, която да може да отговори на всичко“ добави Караниколов.

Професионалното и дуалното образование

Илиана Беновска попита Караниколов, като министър на икономиката и патрон на това обезпечаване на бизнеса ,чрез дуално и професионално образование, какви лостове има да даде тласък на младите хора да търсят добрите страни на образованието в занаят, отколкото да се записват за висшисти с тройки да учат право. Гостът припомни, че преди няколко години е било модерно да си юрист, финансист, икономист, а водещата попита дали не е обидно да влезеш с тройка. Караниколов заяви, че това е друго, когато те пускат и отговаряш на изпитите, защото човек гони амбициите си.

„Как да направим привлекателен труда на онзи човек, който има занаят в енергетиката, в минната промишленост, в леката промишленост, в хранително-вкусовата промишленост?“, попита Беновска, а според министъра е трудно правителството да направи един труд привлекателен, ако човек не иска да го работи и не му харесва, няма кой друг да го убеди. Той допълни: „Министърът на икономиката не е лост. Основен приоритет на цялото правителство е образованието.“ и припомни, че е имало повече средства за образование миналата година, тази година също, а оперативните програми дават възможност за иновации и наука. Караниколов каза, че задачата на Министерство на икономиката, както и на Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика е да създадат необходимата среда.  Той допълни, че вече се подготвя образователна карта, работи се тясно с бизнеса и в министерството се подготвя наредба, която ще предоставя данни за работодателите, които отговарят на условията да предоставят дуално обучение. Според него това е изключително важно, защото, както е казал на предишно си участие в „Беновска пита“, много от родителите не знаят значението на дуалното образование. Караниколов заяви, че според него не трябва да се нарича дуално обучение, а възможност детето в ученическите си години да влиза в производствена база и да работи, за да излиза със занаят. „Нека след това да става юрист, финансист, не се знае как ще се завърти палачинката, но човек трябва да може да работи и други неща. Тоест това ще е инвестиция в образованието“ заключи министърът.

Илиана Беновска припомни, че и предишният й гост проф. Вълканов е съпричастен към инициативата за човешкото популяризиране на дуалното и професионалното образование, а събеседникът й добави, че професионалното образование в България отдавна го е имало, просто е забравено. Водещата се съгласи и каза, че нейното поколение го е закрило, това се е случило по времето на Иван Костов и сега въвеждаме, незнайно защо швейцарски и немски модели, след като сме имали български модел. Емил Караниколов каза, че швейцарският модел е доста успешен и за периода от няколко години, за който е действал 1600 деца са преминали през него, но на нас ни трябва в пъти по-мащабно.
Беновска припомни, че е имало по 30-40 хиляди образоващи се на година, когато е имало технически училища. Министърът на икономиката каза, че това трябва да се върне и трябва да се покаже на родителите и на децата как изглеждат отвътре предприятията. Беновска допълни, че това трябва да бъде направено човешки и разбираемо и сподели, че си е позволила да пусне част от песента на инициативата на проф. Вълканов, който ще бъде домакин на първото събитие, на което Караниколов ще бъде един от патроните. Министърът благодари за това и каза, че за него ще бъде изключителна чест. „Трябва тези хора да разберат, и родителите, и децата, че ако учиш, ти знаеш и можеш, от което си гарантираш доходи, които ти позволяват да си решиш всякакви проблеми и да се чувстваш щастлив.“ каза Илиана Беновска и допълни, че е искала да избегне думата богат, а гостът каза, че човек може да бъде богат и без да има много пари. Като важно Емил Караниколов открои, че с уменията, които се придобиват от дуалното и професионално образование, човек може да има среден доход за Европа. Той не знае дали това ще спре младите българи да напускат страната ни и да се опитват да се реализират в чужбина, но трябва да бъде създадена такава среда.

Развитието на индустриалните зони

„В тази връзка нека да Ви попитам как върви развитието на индустриалните зони?“, каза Беновска и припомни, че това е другият приоритет на правителството, освен образованието. „Аз благодаря за това, лично за Министерство на икономиката индустриалните зони наистина са приоритет.“ каза гостът. Емил Караниколов благодари на работещите в зоните и на мениджърския екип, защото Национална компания индустриални зони е успяла за първи път за миналата година да излезе на печалба. Беновска отбеляза, че това е новина от преди две-три седмици, а министърът каза, че за него това е изключително важно. „Реално в момента има реални инвестиции за 550 милиона лева, около 2700 работни места. В момента предоговаряме за още 170 милиона лева инвестиции и за още около 1000 - 1500 работни места, но това са в индустриални зони, които са държавни“ заяви Емил Караниколов и обърна внимание, че има много частни индустриални зони. Той даде пример с Пловдив, където се развиват много добре и има страхотен интерес към индустриалните зони в България. „В момента правителството работим да обособим тези индустриални зони.“ допълни министърът.
Беновска попита дали правителството отделя средства да се усъвършенства инфраструктурата и да се създадат производствени мощности. Стана ясно, че към момента се инвестират собствени средства. Ако един инвеститор обаче мине през сертификация клас А или Б, тогава държавата отговаря с насърчителни мерки като изграждане на съпътстваща инфраструктура, възстановяване на разходи за социални осигуровки за една или две години, възстановяване на до 25% за обучение на новоназначени кадри. Емил Караниколов каза, че в момента се работи, ако има възможност за следващия програмен период, освен парите, които правителството и компанията инвестират в инфраструктура, да можем да бъдем и като бенефициент на европейски проекти, за да може наистина да се инвестира в индустриалните зони. Той заяви, че се обмисля да се направят центрове за преквалификация, за обучение на кадри, каквито са необходими в зоната и ще бъдат съвместно с учебните заведения и висшите училища в тези региони. Илиана Беновска попита дали имат прогнозни разчети как ще се отрази това на растежа на БВП. „До края на мандата на правителството т.е. след 2 години очакваме да са над 130 милиарда“ отговори гостът и допълни, че растежът тази година се очаква да е над 3 процента и се надява, че следващите години също. Водещата стигна до извода, че вървят по заложените прогнози в корелация с международните отношения. Емил Караниколов каза че има неща, които не зависят от тях – отношенията Китай-ЕС, Китай-САЩ, САЩ-ЕС. В отговор на често задаван въпрос дали държавата е готова за нова криза, той заяви, че не само държавата трябва да е готова, а и самият бизнес също. Това е показала кризата преди няколко години, че самият бизнес трябва да е готов да поеме тази криза и според него в България сме си взели поука.

Законът за горивата

Във връзка с големите сили, които гостът спомена, Беновска припомни за визитата на Медведев миналата неделя и каза, че няма толкова да пита за резултати в областта на икономиката и попита за нещо, което се е разиграло зад кулисите. Шефът на „Газпром“ Алексей Милер е казал, че няма ясни договорености дали „Турски поток“ ще мине през България. „Това не е ли отговор на това, което се случи по Закона за горивата?“ попита водещата и поясни, че Газовата асоциация , начело с Валентин Златев, който е и ръководител на Лукойл България тук, т.е. Русия, е бил изключително недоволен от предприетите мерки за „санирането“ на този закон и е дал знак, че напуска КРИБ и ще се опита да продължи по пътя, по който е бил тръгнал законът.

Водещата синтезира въпроса си – Русия не ни ли е даде косвен отговор, че Лукойл е недоволен от развоя по Закона за горивата,  чрез несигурността за газовия коридор „Турски поток“? Емил Караниколов отговори, че не може да свърже по никакъв начин двата проекта. България е член на ЕС и е в НАТО и за да мине такъв проект, тя трябва да се съобрази с европейските ценности и право, за да мине всеки един проект като „Турски поток“ или който и да е друг. Беновска добави, че Ангела Меркел в момента не се съобразява за „Северен поток“, а министърът отбеляза, че Меркел не е ЕС и трябва да има решения и правилата на ЕС да се спазват. Караниколов припомни, че българската страна също ясно е заявила това: „За да се случи това, ние трябва да имаме съгласието“, което е казал и Медведев. „От тази гледна точка не мисля, че този проект по някакъв начин е свързан.“ каза министърът, а относно горивата, напомни, че се е създало огромно напрежение между самия бизнес.
Въпреки всичко, към момента имаме действащ закон. Беновска припомни, че проф. Вълканов е бил катализатор на това закона да се усъвършенства, както и Емил Караниколов и помоли събеседника си да каже новите неща около закона. „Кажете новите неща около закона, защото това е като, не знам защо се сетих за Ревизоро, който беше вносител на закона, като мината на Ревизоро, която седи под нашата маса.“ попита Беновска. „Вижте по никакъв начин, аз още един път казвам, не считам, че г-н Емил Димитров е направи. Нещо. Напротив, той иска да има секторен закон. Всички искаме да го има. Въпросът е в разговорите и в обсъжданията.“ отговори Караниколов.

За новите неща Емил Караниколов каза, че в четвъртък за първи път е свикан консултативния съвет по закона и са обсъждали най-важното за съдбата на този закон. Беновска попита дали Петролната и газовата асоциация е била, а министърът потвърди. Той каза, че най-важното, което се очаква тази седмица е Комисията за защита на конкуренцията да излезе със секторния анализ, който се е правил доста дълъг период. Според него трябва много сериозно да се запознаят с този анализ и тогава да се мисли дали ще има изменения в този закон. Водещата каза: „Аз дочух, че в секторния анализ, тука издавам малко тайна ,който Вие в момента може би не искате да говорите за него?“, а Караниколов отговори, че не го е виждал. Беновска каза, че е дочула, че в секторния анализ има неща, които са в подкрепа на мерките, които той е предприел по закона с факти. „Към момента това, което се направи със закона е да се спре влизането в сила на наредбата, да се отсрочи с 6 месеца, което означава, че бизнесът ще има 6 месеца да се подготви за регистрация и да отговаря на условията.“ каза министърът и поясни, че секторният анализ в този сектор обхваща внос, износ, търговия, не само вътре оборота. Затова той смята, че този анализ ще е много ценен за всички в сектора.
Илиана Беновска напомни, че се е оказало, че в сектора няма сътресения и припомни, че Бойко Борисов преди две седмици е показал центъра за наблюдение. Караниколов каза, че това е много хубаво, но трябва да се види секторният анализ. 
„Законът, който беше приет обхваща вътре търговията и регистрацията, а системата, която наблюдава обхваща вноса и износа. Според мен този секторен анализ ще обобщи абсолютно всичко и за нас той ще е изключително ценен.“ допълни министърът. Беновска каза, че той прави новина в момента и попита кога другата седмица ще излезе анализът, а министърът каза, че това е решение на Комисията за защита на конкуренцията. Беновска попита дали те са инициатори, а Караниколов отрече и каза, че имат задължение да го качат на страницата си и да го изпратят на ресорните министри, които имат отношение. Водещата попита дали тогава всеки от тези министри ще може да вземе конкретно отношение или консултативния съвет. Караниколов поиска прошка и сподели, че миналата седмица е трябвало да се види с представители на малкия бизнес, които вече са асоциация, които имат готовност да представят нов закон. Беновска каза: „Виждайте ги моля Ви се, аз съм техен застъпник“, а министърът увери, че ще види всеки, независимо кой на кого е застъпник. Той добави: „Аз не казвам, че с този закон всички ще бъдат доволни. Няма такъв закон, който всеки да е доволен, но този закон трябва наистина да създава една конкурентна среда и ясни условия за правене на бизнес.“

Интересът на Саудитска Арабия към България

Беновска припомни, че предстои икономически форум в Саудитска Арабия на 19 и 22 март и каза, че посланикът ни там Димитър Абаджиев е връчил копията от акредитивните си писма на краля и предстои официалното откриване на посолството . „Ще имам честта за първи път в моя мандат да водя над 50 компании“ заяви Караниколов и поясни, че те са от хранително-вкусовата промишленост, IT-сектора, енергетика, строителство и др.
„Големият въпрос – Саудитска Арабия има ли интерес към нас?

Малки сме териториално, малки сме пазарно, малки сме инвестиционно, малки сме ресурсно?“ попита водещата.
Министърът каза, че последните 6-7 месеца благодарение на европредседателството и на уменията на премиера да води външна политика, този свят гледа много сериозно на България. „България е стълб на стабилност в региона.“ допълни той и заключи с думите „Ние можем да й бъдем трамплин за целия Европейски съюз.“ Така завърши разговорът между Емил Караниколов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 10 март 2019 година.