От няколко дни сме свидетели на безпомощния, дори жалък вой на медиите на Прокопиев, защо НАП била „изпрала“ Пеевски. Причината е, че данъчната ревизия на депутата от ДПС завършила без констатации за нарушения – с една дума Пеевски няма недекларирани доходи и неплатени данъци, пише "Труд".

И, разбира се, това никак не устройва олигарха Иво Прокопиев, който всячески се старае да върти името на Пеевски в родния мейнстрийм, по всякакъв повод, а и без повод. Важното е „Пеевски“ да се върти в центрофугата на машината за манипулации на Прокопиев. Поради тази причина въпросите защо ревизията не била установила нищо нередно и защо била само за 2020г., и прочие, ще обикалят страниците на контролираните от Прокопиев медии още дълго. Въпреки, че отговорите са много елементарни, но само за непредубедените и разумно мислещи хора. Когато не си извършил данъчни нарушения, няма как данъчната администрация да констатира такива, колкото и на Прокопиев и неговите протежета да не им се иска.

В една демократична държава, каквато все още е България (не случайно казваме „все още“), данъчните органи ревизират по действителни факти и обстоятелства, а не според фантазиите на този или онзи, пък бил и той олигарх от мащаба на Прокопиев.

Просто на бялото и данъчните няма как да кажат, че е черно. А защо ревизията на Пеевски включвала само финансовата 2020г. Може би поради простичката причина, че всички предходни години са вече ревизирани, като се има предвид колко „сигнали“ от всевъзможни НПО-та или по- точно казано колко откровени памфлета са писани срещу Пеевски. Сигурно няма по-проверяван от него субект в държавата. И това е така, защото всеки сигнал срещу депутата от ДПС, колкото и безумен да е, е проверяван усърдно от институциите (и от НАП и от прокуратурата) по простата причина, същите институции да не бъдат упрекнати от вездесъщия Прокопиев и неговите политически или „обществено“ ангажирани протежета, че бездействат.

Със сигурност институциите нямаше да си направят същия труд, ако сигнал с подобни небивалици и свободни съчинения постъпи срещу никому неизвестния Иван Иванов например. Но това е кръста на публичността или по-точно казано кръста да си ежедневно в центрофугата на машината за манипулации на Прокопиев. И Пеевски си го носи този кръст, няма къде да ходи. По интересното в случая е как се чувства олигархът Иво Прокопиев виждайки, как се пукат един по един сапунените мехури на създадените от него внушения.

Такъв мехур несъмнено е и твърдението, че Пеевски няма как да е данъчно чист. И докато преди вината за това се хвърляше върху предходната данъчна администрация, то сега НАП се ръководи от нови хора, назначени от новите управляващи на „Промяната“, върху които несъмнено Прокопиев има контрол или най-малкото силно влияние. И резултатът пак е същия. Сигурно трябва да бъдат назначени данъчни ревизори от Марс, за да се угоди на Прокопиев и неговите протежета (като Георги Георгиев от „Боец“ или Николай Стайков от т.н. „Антикорупционен фонд“) и да се намери непременно нещо „проблемно“ за Пеевски. Какво ли ще прави Прокопиев, когато и лъжите и манипулациите по адрес на Пеевски, сътворени от кръга „Капитал“ и заблудили американската администрация за налагането на санкцията по „Магнитски“, излязат на светло.

Видяхме, как се спука мехура за „златните паспорти“ и съчиненото „участие“ на Пеевски в търговията с инвестиционното гражданство. Така ще се спукат и останалите, един по един. И тогава ще стане наистина интересно.  Но за да не са съвсем капо (или както е при белота - валат), данъчните сътвориха поредния гаф, по-вероятно съвсем тенденциозно, отколкото от недоглеждане, който ще позволи на медиите на Прокопиев да въртят името на Пеевски поне още ден или два в центрофугата за манипулации. На въпрос на „Боец“ от НАП отговорили, че ревизията на Пеевски била по сигнал на същото НПО, свързано с т.н. „барселонска къща“ и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В отговора на зам.- директора на Агенцията Георги Димов дори били изброени ревизираните лица по повод на сигнала, все свързани с барселонския случай, като на последно място е посочен Делян Пеевски (като само неговата ревизия била приключила към момента, а на другите ревизиите продължавали). Както се казва „нерде Ямбол, нерде Стамбул“. Какво общо има Пеевски с „Барселонагейт“, никой не може да каже, със сигурност и зам.- директора на НАП Димов също няма да може. Дори от „Боец“ останали изненадани от отговора на Димов, тъй като в техния сигнал Пеевски също не е фигурирал. Но отговорът на НАП е напълно достатъчен сайтът „Дневник“ на Иво Прокопиев веднага да завърти темата, а след него това да направят и съпридружните му медии. Така гафът (или съвсем преднамереното действие) на данъчните ще се използва медийно в максимална степен. А това, да създава внушения и манипулации, Прокопиев го умее наистина добре. 

Колкото до напъните на медиите на Прокопиев да внушат, че притежаването на офшорни фирми е непременно данъчно нарушение, те също са обречени на провал. Да притежаваш офшорки не е забранено от закона, а такива, които не осъществяват дейност и нямат парични транзакции (съответно не носят доходи на собственика си), пък съвсем. Така „бомбастичните“ разкрития на журналиста Атанас Чобанов по „Пандора пейпърс“, че Пеевски имал надлежно декларирани офшорки без никаква дейност, също потънаха в небитието. Въпреки, че Чобанов се надяваше с тази манипулация да се изстреля в космоса на разследващата журналистика, в действителност се удари само в тавана и стана за смях. И колкото да продължава да повтаря внушенията си по адрес на Пеевски, никой вече не му вярва и не се интересува от тях. Мехурът „Пандора“, след като бе употребен единствено да разпространи новата манипулация за „недекларираните“ офшорки на Пеевски, очаквано и също така безславно потъна в небитието. Заедно с „твърденията“ на Чобанов за изнесени от българи милиарди в офшорни зони. Всички сме свидетели, че нищо такова не произлезе от т.н. „разследване“.

Дори се стигна до там, Чобанов да инспирира собственото си „заплашване“, разбира се отново от Пеевски (този Пеевски е като мерудията на всяка манджа), за да се опита да се покатери по гърба на депутата на ДПС и да си върне загубеното обществено внимание. Жалка история, която очаквано е обречена на същия неуспех.

Така обаче действа машината за манипулации на Иво Прокопиев. Безсрамно и безцеремонно, само и дайте тема, може и фалшива, за да се включи на пълни обороти. Та свят да ни се завие.