Заглавието разбира се е вярно само в първата си част, защото напоследък Цветан Василев не спира с телевизионните си изяви „по скайп“ пред присъдружните му медийни пионки.

Ако не е при Любица Кулезич или Веселин Дремджиев – агент „Богдан“ от ДС, то Василев ще цъфне при Сашо Диков или при Генка Шикерова.

Сега очевидно е дошъл редът на Шикерова, защото довечера Василев щял да обяснява пред нея дали прокуратурата си е свършила работата за фалита на КТБ.

Ако беше мъж на място, а не човек, който седем години се укрива от правосъдието, Василев ще трябва най-после да стисне зъби, да излезе от паралелния свят който обитава и да признае пред Шикерова очевидната истина за КТБ. А именно, че същата е брутално и безскрупулно източвана от него, като парите са потъвали във фирми-бушони, регистрирани на неговите секретарки, шофьори и охранители.

Става дума не за лев или два, а за цели 5 млрд. лв., които е завлякъл от своите вложители. Една класическа финансова пирамида, маскирана като банка. Примамвайки от една страна депозанти с високи лихви, от другата страна Василев беше отворил кранчето на парите, които и досега смята за лично свои. А прословутото му „иновационно банкиране“ се свеждаше до отпускане на кредити на тези фирми-бушони, които ги прехвърляха  на други (понякога се е стигало до девет-десет поредни „бушона“), а накрая последният е закупувал реални активи, които обаче вече нямат никаква юридическа връзка с КТБ, нито са заложени в нейна полза.

Това е простата истина за КТБ, и колкото и да се опитва да я прикрие Василев, полза няма. Тази истина беше установена още през лятото на 2014г., когото първите външни одитори от „Ърнст и Янг“, „Прайсуотърхаус“ и „АФА“ влязоха в банката и установиха, че милиардите са несъбираеми, а кредитните досиета – празни.

После истината беше потвърдена и от международната разследваща компания „Аликс партърс“, от парламентарната комисия за КТБ и накрая от прокуратурата, която повдигна обвинения на Василев и на още 18 участници в престъпната група за най-голямото източване на финансов ресурс в българската история.

„Иновативният“ банкер обаче позорно избяга от правосъдието и досега се укрива в Сърбия, покровителстван от руските си приятели. На които (става дума за руския олигарх Константин Малофеев и пионката му Пиер Луврие) след фалита на КТБ се опита за прехвърли закупените по описания по-горе начин активи за милиарди, срещу 1 евро.

Това трябва да разкаже довечера Василев пред Шикерова – истината за това как източи КТБ. Ни повече, ни по-малко.

Но, разбира се, това никога няма да се случи. Василев вече доказа, че за него лъжата се е превърнала в начин за оцеляване и колкото повече лъже по темата „КТБ“, явно толкова повече си вярва и се опиянява от мисълта, че банката му е била стабилна, а други са я съсипали – на първо място така омразната му прокуратура, после идват БНБ, които са му взели лиценза, а накрая и дежурното зло в държавата – Пеевски. Така според Василев и медийните му клакьори Пеевски, а не Василев е фалирал банката, Пеевски, а не Василев е разграбвал активите й, Пеевски, а не Василев е получавал кредитите.

Интересно само защо в словесната си логорея за Пеевски, Василев пропуска факта, че нито Пеевски, нито свързани с него лица са имали и един лев непогасени кредити към тази банка. Как така Пеевски е разграбвал нещо от КТБ, след като Василев и досега контролира повечето от фирмите-бушони?

И как така именно Пеевски внесе закона за спиране на вторичния грабеж на КТБ, което позволи на синдиците да оспорват прихващанията и да върнат в масата на несъстоятелността цели 500 млн. лв.? Разбира се, това дотолкова ожесточи Василев и компания, че лъжите за Пеевски не само не престанаха, ами се и утроиха.

Така че довечера всички пред екраните. Василев няма да обясни как е източил банката, но поне може за пореден път да се посмеем на глупостите и лъжите му. В тези тежки времена, когато политическите проксита на Василев и Прокопиев вече се намърдаха във властта и тези олигарси се надяват на индулгенция, а токът и храните растат стремглаво, май друго не ни остава.