Случаи на заразени с коронавирус продължават да бъдат регистрирани във все повече европейски държави.
 
След като почти всички съседи на България, с изключение на Турция, съобщиха за заразени на своята територия, такива бяха обявени и в Дания и Естония. Всички те са свързани с огнището на заразата в Италия.
 
Паникьосани жители на Румъния и Италия опразниха магазините, а в интернет се появиха снимки на опразнени рафтове.
 
Същото се случи и в Гърция, след като вчера стана ясно, че млада жена е хоспитализирана и е дала положителна проба. Министерството на здравеопазването обяви, че няма причина за паника и че ситуацията е под контрол.
 
Това изглежда не успокоява гражданите, които вчера в Солун и Атина се втурнаха към супермаркета, за да купят храна.
 


В Солун оборотът е нараснал със 150% в супермаркетите според известен управител на верига магазини. В момента няма проблем с доставката на стоки и ще бъдат пуснати допълнителни поръчки веднага, тъй като се вижда, че търсенето се увеличава допълнително.
 
Картината е подобна в Атина, след обявяването на първия случай в една верига супермаркети в квартал Пефки вчера следобед бяха празни доста рафтове. Макароните, брашното, замразените продукти изчезват, а антисептичните и други хигиенни продукти, като салфетки и др., са много търсени.

 
Както БЛИЦ съобщи, Германия обяви началото на епидемия. На отдалечена гара вчера влак беше спрян и на място пристигнаха спешни екипи заради пътник, прибиращ се от Италия, показал симптоми на заболяването.
 
В Азия Саудитска Арабия забрани на религиозните поклонници и чужденците да влизат в страната. Решението идва месец преди традиционното поклонение хадж и е взето, след като в Близкия изток са потвърдени 220 случая със заразени.
 
Така чужденците няма да могат да посетят Мека и храма Кааба, към който се обърнати всички мюсюлмани по света по време на молитва.
 
Най-тежко засегнатата страна в региона от вируса е Иран, където пък се намира свещеният за шиитите град Кум. Официално до момента там се съобщава за 139 заразени и 19 починали.

Превод и редакция: БЛИЦ