Голям празник бе първият ден от Новата година за Василка Гергинова от Кюстендил. Освен имен ден баба Васка отбеляза днес и своя стотен рожден ден. Да я поздравят за празника в дома й, в центъра на Кюстендил, пристигнаха със специална торта двама от нейните общо четирима внуци и двама от общо шестимата й правнуци.
 

Въпреки че не може да става заради претърпяна операция след счупване на крака, стогодишната баба Васка посрещна гостите си с Вазовата молитва: „Дядо Господи, прости ме, моля ти се от душа, с ум и разум надари ме, да не мога да греша...”
 
В ръцете на Господ рожденичката остави и въпроса за следващи рождени дни с внуци и правнуци.
 
Баба Василка е родена в първия ден на 1917 г. в Благоевград. Дъщеря на моделиерка и началник на пощата в южния гред, тя и днес си спомня, че е носила най-хубавите дрехи. Спомня си и за съпруга си - царски офицер, за когото се омъжва през 1936 г. и живеят заедно чак до смъртта му през 2003 г. 
 
Добрата му военна кариера им позволявала да поддържат добър стандарт на живот, да има домашна помощница, а децата й - гувернантка. Но след това идва 9.09. 1944 г. и нещата се променят. Съпругът е изпратен в легар в Белене, но за това баба Васка днес не иска да си спомня.
 
Казва само, че тайната на дълголетието се крие в това... човек да се ядосва, колко може по-малко.