Не е тайна за никого, че НПО-тата у нас се използват от хора, които нямат куража да се заявят като политически лица. Това заяви пред Нова телевизия Николай Облаков от дясната платформа „Консерваторъ“, коментирайки избора на членове на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество.


Съветът, който е консултативен орган към Министерския съвет, има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България.

„В момента сме в странна ситуация – правилата за прием в този Съвет са написани от НПО-та.

Те си избират кои неправителствени организации да са в него, а след това тези НПО-та пък съветват и одобряват кои други НПО-та да получат или няма да получат държавно и европейско финансиране”, посочи Облаков.

Той обаче не смята, че това е начинът, по който трябва да се развива гражданското общество у нас.

„Във всички около 300 организации, които са гласували за Съвета, има действително добри такива, които са с дейност от много години. Има и почти браншови организации. Основна част от организациите към този Съвет, обаче са общо взето политически партии под прикритие”, категоричен е Облаков.

„Със сигурност това не е достатъчно добро представителство. Изборът не беше широко представен в медиите. Нямаше и процедура по гражданско обсъждане”, коментира още Николай Облаков.