И Цацаров, и фактите говорят - случаят в Хитрино е инциднет, не може да се търси нещо умишлено. Това заяви в ефира на bTV Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.
"Това ще е изключително тежко разследване. Отделно то ще е обществено наблюдавано, т.е. напреженеието ще е по-голямо. Следователите трябва да навлязат, когато районът е обезопасен, защото от нови жертви полза няма да има никой", добави той.

"Не искам да коментирам изявленията за това, че е имало наши пияни служители и че пожарните коли са дошли без вода. За нас подобни твърдения са невъзможни и са изказани от хора в момент на голяма трагедия. Разбираме, че всички те са искали нещата да станат като на магия, но това не е възможно. Колегите са действали много професионално. В рамките на една национална телевизия никога няма да си позволя да излъжа. Абсурдно е, автомобилите са били заредени с вода. Нормално е хора, които не са запознати, да останат с впечатление, че няма вода. Твърденията за алкохол бяха отхвърлени вече. Това са възприятия на хора, които са жестоко наранени и не искаме да влизаме в конфликт с тях", добави зам.-председателят.

Кузманов проговори и за проблемите в МВР.
"Нашите хора са големи професионалисти. В момента един екип в пожаробезопасност и защита на населението може да се състои от един шофьор и един боец – това за нас и според европейските стандарти не е екип. Изискванията ни бяха за минимум трима в екип, а европейска практика е от четирима нагоре. Реално е факт, че у нас един човек се бори с един пожар", заяви той.

"В МВР се борим и с проблема за неизплащането на извънреден труд. В полицията не се заплаща, а в пожарната се прави така, че той да не се полага. За да не се положи извънреден труд, човекът се пуска в почивка. Ние може да имаме 6 или 7 човека на смяна, т.е. два екипа, но за тях има само един шофьор", добави Кузманов.