Овладяване, реваншизъм и ревизионизъм са термини, които в публичното пространство и медиите за хората звучат надуто. В момента в България президентът Радев овладява всички властови структури и провежда лична политика.

Това заяви в ефира на "Неделята на Нова" политикът от ГЕРБ Маноил Манев. 

"Винаги при ГЕРБ е имало парламент и правителство и е имало контрол. Каквото и да се говори държавността и работата на институциите са на първо място", каза Манев. 

"Когато едно правителство има действащ парламент зад гърба си не може да бъде наричано по никакъв друг начин освен законно и нормално", смята той.

"Появи се един бизнесмен, който показа пред цяла България какви лични и финансови отношения има с друг бизнесмен. Това са господата Илчовски и Ангелов. Развяха си всички ризи, които ние принципно казахме, че не можем да обслужваме. Беше интересно обаче да има скандал и говорене", смята още политикът.
 

"Спорът ми с Манолова беше принципен. Две от заседанията на тази Комисия по ревизията бяха проведени така, че да не присъстват представители на ГЕРБ", уточни той.

По думите му партията е искала да извоюва институционалността на тази Комисия и тя да действа принципно и законно. 

Манев коментира и дали шефовете на ДАНС и ДАР работят за Борисов, както твърди президентът: 

"ДАР, ДАНС и всички останали служби, които произвеждат разузнавателен продукт, работят за държавата, министерския съвет, председателят на НС и президента. Това, че Радев не е имал нормална комуникация с тези служби не мога да коментирам", каза той и добави: 

"Преди време той сложи ръководителите им на "горещите столове" уж да им дърпа ушите. Разигра някакви сценки и после им се сърди. Това са си негови работи. Нека той да си направи оценка как работи със службите", коментира Манов. 

По думите му ДАНС и ДАР имат защита и някой, като не може да работи с тях, ги пази конституцията и закона. 

Той обясни, че тези агенции са мандатни и има ясно очертани правила кога може да бъде сменено ръководството им и ние сме длъжни да ги спазваме.

Манев коментира и скандала с подслушването: 

"Няма да влизам в говорилнята на няколко човека. Нека да кажем обаче за какво точно става въпрос. Ако има подслушване и са 32-ма, то трябва да има 32 престъпления, изброени в закона. Към тях трябва да закрепим 32-ма политици, като участници, съучастници и подбудители. Трябва да пуснем искане за тези СРС-та. Наблюдаващите прокурори, десетки наброй, да пуснат искания до съдии, десетки на брой, които да им разрешат и това да се прати до техническите служби, които да извършат СРС-тата", обясни Манев. 

По думите му няма вариант, при който службите да извършват подслушвания, и те да не са свързани с този ред.