"Цените на тол таксите са намалени наполовина, ние сме в най-ниските тарифи в Европа с изключение на Полша".

Това заяви в ефира на bTV членът на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ проф. Олег Асенов.

"Вече говорим за един, максимум до два процента повишаване на цените на стоките. Новият разчет на цените залага на новото покритие и редуцираните тарифи, като говорим за 1-2% повишаване на цените на стоките. И то в сценарии, в който има 100% отлагане на тол таксите върху цените", заяви той.

„При тази тарифа и това покритие ние прогнозираме 450 млн. лв. само от тол такси, като евентуално и от винетни такси и леките автомобили още 270 млн. лв. Ще се събере един капацитет от около 700 млн. лв., което е критичният минимум, което да осигури възпроизводство на инфраструктурата“, обясни проф. Асенов.

„Залагането на над 1 млрд. лв. в началото на създаването на тол системата беше на база анализи, не на дефиниране на сакрални числа. То е на база на това колко пари има нужда пътната инфраструктура да бъде финансирана. В момента ние ще работим с модел на финансиране, който ще бъде под 100%, но за началото на въвеждането на тол системата това е един добър подход“, каза още той.

„Изплащането на тол системата ще бъде процент от тези пари, които идват. При условие, че нейната цена е около 150 млн. лв., в рамките на 5 години тя ще бъде изплатена напълно и то по един малък процент отделяне за възпроизводство на самата инфраструктура“, обясни още проф. Асенов.

Според него диалогът е единственият инструмент, който може да спре готвеният на 13 януари протест на превозвачите. „Диалогът е единственият инструмент, който може да има институциите за работа с всички заинтересовани лица. Ние друг инструмент нямаме, така че ние ще търсим диалога“, уточни още той.