"Няма досега президент на България, който, назначавайки служебно правителство, да го е превърнал в свое правителство. Това не е служебен кабинет, това е кабинет на Радев, който трябва лично да обслужи неговите интереси. Този кабинет се държи по начин, по който досега не се е държал никой кабинет. Той дава приоритет на съвсем други задачи, а не да подготви изборите през есента. Този кабинет дава знак как би трябвало да изглежда кабинета след изборите". Това коментира специално за „Антени“ едно от знаковите лица на СДС от 90-не години и бивш общински съветник Вили Лилков, пише anteni.bg

Той е един от учредителите на Демократи за силна България, зам.-председател на СОС, а сега е в инициативния комитет по издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент на България.

Чухме обясненията на бившия служебен министър на финансите и един от двамата лидери на спешно сформираната партия „Продължаваме промяната“ Асен Василев за изнесената от „Труд“ информация, че е собственик на офшорка на Британските Вирджински острови. Вероятно за да се смекчи ударът върху назовалите се „почтени“, бе извадено името на Николай Младенов, свързан с ГЕРБ и който бе спряган и за кандидат-президент.

Знае се, че офшорните зони са законни, но не е тайна, че „данъчният рай“, каквото е другото им име, често служи за укриване на данъци. По конкретния казус за офшорките на политиците проф. Вили Лилков коментира: „Аз смятам, че изнесеното за офшорката на Асен Василев е истина, но трябва да се провери кога той е прекратил дейността си. Собствеността на офшорни фирми и участието в тях, както и наличните средства в подобни фирми или в банки в чужбина, също би трябвало да се декларира от публични лица, които се занимават с политика.

Въпросът е дали Асен Василев е декларирал, че е собственик на офшорка, когато е станал министър. Защото сега той дава някакви обяснения, че е прекратил участието си в офшорката. За другия собственик на офшорка Николай Младенов е известно, че фирмата няма дейност, без принос. Той я е напуснал, когато е влязъл в политиката и за един кратък период е почнал консултации за дейност, но е получил назначение в ООН, като само е поддържал регистрацията й с по 600 евро годишно.

При Асен Василев обаче фирмата е активна. И се получава ситуация, също като при другия бивш служебен министър. И двамата фактически са нарушили закона, ако не са декларирали действаща фирма – при единия, и двойно гражданство – при другия. Става дума за периода, когато стават министри“, коментира Вили Лилков.