Поскъпването на брашното, респективно на хляба и тестените изделия, което се очакваше през февруари - март, вече е факт, съобщават от "Марица".

Някои фурни в Пловдив вече вдигнаха цените с 10 стотинки. Големите производители на хляб и закуски още се "ослушват", но признават, че калкулират нови цени с уточнението, че увеличението ще е различно за всеки - между 2 и 10 стотинки.

Реално напрежението в бранша се усети след 1 януари с  вдигането на минималната работна заплата и осигуровките.  Основната суровина - брашното, също поскъпна заради скока на пшеницата. В момента цената на тон зърно е 350-360 лв. и тенденцията е да върви нагоре.

Миналата седмица на „Софийска стокова борса” хлебната пшеница се предлагаше от 360 до 400 лв./ тон, докато търсенето е в границите на 320-350 лв./тон. 

В същото време изкупните цени на зърното са по-ниски от миналогодишните. Последният оперативен анализ на Министерство на земеделието сочи, че към 15.01.2020 г. изкупната цена на хлебната пшеница е 324 лв./тон, което е с 5,5 % по-малко в сравнение със същия период през 2019 г. На седмична база поскъпването е 0,9 %. 

Производител на хляб от Пловдив, пожелал анонимност, коментира, че от началото на годината плащал и по-скъп промишлен ток. Имал договор с доставчик на ел. енергия, който "играел" на Българска независима енергийна борса и въпреки заплащане при пазарния  сегмент „Ден напред“ винаги бил на загуба.

Той уточни, че в калкулирането на цената на хляба участвали и странични разходи като изхвърляне на отпадъци, отделно от такса смет. Наред с това се включвала поддръжката и ремонта на автомобилите. 

Това няма да е последното поскъпване, прогнозират от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Няма как да не се отрази въвеждането на тол таксите през март въпреки договорените по-ниски цени с премиера Бойко Борисов.

Изчисленията на Световната банка показват, че при храните най-сериозен от оскъпяването на транспорта ще е ефектът върху цените на хляба, брашното, минералната вода и млечните продукти.

Заради тол таксите минералната вода и безалкохолните напитки ще поскъпнат с около 4%. Над 2% ще поскъпне брашното, почти толкова ще се повиши цената на хляба. Над 1% ​се очаква да е увеличението за мляко и млечни продукти.