Кило „пресен” сафрид в рибарските магазини се предлага в момента за 10 лева килото, пише „Монитор”. Търговците се кълнат пред клиентите, че сафридът е пресен, наш е, черноморски, затова цената му е колкото близо 2 кила свинска плешка.
&bdquo;Няма как да е пресен и да е черноморски, защото по това време в Черно море се хваща само калкан. Или сафридът е внос от Гърция, или е шоково замразен от предния улов през 2015 година&rdquo;, категорични пък са морски вълци от Добруджанското крайбрежие. Пресният сафрид се търгуваше по 6 &ndash; 8 лв. за килограм, припомниха те.<br /> <br /> &bdquo;Майстор съм на пържената риба, затова смея отговорно да твърдя, че в този сафрид имаше нещо странно. Първо, водата се отцеди за два пъти повече време, отколкото обиктновено. Второ &ndash; когато овалях рибата в брашно, тя пое два пъти повече от нормалното. Освен това, сафридът остана някак си воднист, дори и с брашното. Олиото пръскаше като за световно, а за един килограм сафрид ми отиде два пъти повече олио, защото трябваше да го сменям, тъй като бързо почерня от голямото количество брашно по рибките&rdquo;, обясни пред &bdquo;Монитор&rdquo; възмутената Силвия Стоянова от Добрич.<br /> <br /> Уловът за калкан е разрешен до края на месец март, след което е забранен всякакъв риболов.&nbsp;/БЛИЦ