С мащабен протест ще започне днес делото за катастрофата с БМВ до село Кадиево през ноември, при която загинаха двама тийнейджъри - Тодор Бараков и Виктор Василев, а други двама бяха ранени, пише "Марица".

Заседанието е насрочено за 9.30 часа. Час и половина по-рано обаче бащата на Тошко - Тодор Бараков, организира мирен протест пред Съдебната палата под наслов „Справедлива присъда за смъртта на Тошко и Виктор!".

Очаква се стотици да изразят недоволството си преди старта на делото. Много от участниците, включително почерненият баща, ще носят специално изработени за целта тениски с лика на Тошко и надпис "Искаме справедливост". 

 При тежкия сблъсък в дърво шофьорът на колата ковчег Петър Маринашки оцеля. Въпреки особената тежест на случая - с две жертви, шофиране с почти 100 км/ч и под влияние на наркотици, той бе освободен с мярка „парична гаранция“ от 2000 лева, отнеха му и книжката. 

Родители и близки на загиналите момчета останаха недоволни от решението на съда, който го освободи под гаранция, и настояха да бъде задържан. От Върховна касационна и Апелативна прокуратура взеха разследването под специален надзор. На 13 май прокуратурата повдигна обвинение на Маринашки за причиняване на смърт на две лица по непредпазливост. 

 Всички решения и събития оставиха безмълвен досега живеещия в Париж баща на загиналия Тодор Бараков.

 "Считам, че всеки трябва да има активна позиция и да се бори за справедливост, водачите на МПС, които се дрогират и които причиняват смъртта на хиляди хора годишно по пътищата, да не се чувстват безнаказани, а да понесат строгостта на закона в пълния й обем.

Множеството смъртни случаи на пътя са изключително сериозен проблем, за справянето с който е нужна усилена работа на всички граждани и институции“, смята Тодор Бараков.