Видео, на което възрастен мъж едвам танцува хоро, захвърлил бастуна си, се превърна в истински хит в социалните мрежи. Повечето от потребителите коментират, че кадрите са ги докоснали до сълзи. 

На видеото е заснет 95-годишният дядо Лозан Иванчев от село Режанци. Той е и най-възрастният хореограф в България. 

95-годишният брезничанин е известен из цяла България. Завършил е в Пловдив, където състудентите му казвали „Граоевеца“ заради граовския си дух, който винаги показва навсякъде и заразява всички с него.

„Силата на граофския фолклор е натрисането и танците, които се командват – танци под команда. Запомни, че Граовото е от Шопската етнографска област, в която влизат мраката – Кюстендилско и Радомирско, полянците – Софийско, Пернишко и Брезнишко – граовците. Тук влизат и потураците – на Дупница, късачите – на Самоков и Трънско – Знеполе. Всичко това представлява като един кюп с кисело млеко, но каймакът отгоре са граовците. Най-силният граовски танц е Мъжко Брезнишко. Да знаеш, че е най-силният танц! На младите им пожелавам все така да работят и сега просто им завиждам, че доста народ има – да не го изпускат, да го държат и да разпространяват фолклора, така както трябва.“, каза Лозан Иванчев.