Назрява бунт в черешовите градини. В Пловдивско производителите са готови да въстанат, заради това, че продукцията им се изкупува за стотинки, а килограмът на пазара стига до 6 лева. Тази информация ни провокира да проверим защо все по-често ядем скъпи плодове и зеленчуци, каква част от тях са български и каква - внос.

Ще загубим ли традиционния вкус на родните плодове и зеленчуци? Ще бъдат ли изместени и по качество и вкус от гръцките, турските или полските? Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Според контролните органи вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.

Според бранша, за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци намалява 10 пъти. На борсите гръцките плодове и зеленчуци са доста по-евтини. При килограм домати разликата е около 0.70 лв. на едро, а при краставиците – около 0.50 лв. Второ качество ли е продукцията, която идва отвън, и защо търговци предлагат вносни плодове и зеленчуци като български?

„Вкусовите качества на нашата продукция са много високи – няма нищо общо с гръцката. В момента цените са такива заради самото начало на стоката – няма големи количества, но след 7-10 дни цените ще са много различни от тези, които виждате в момента”, коментира Слави Николов – търговец.

„Има държави с големи субсидии, ние не сме богата държава да даваме високи субсидии на стопанствата – и все пак хората ги предпочитат”, казва Иванка Запрянова – потребител.

Средно за година всеки българин изяжда около 46-50 кг плодове. И между 68-73 кг зеленчуци.