Няма как да изнеса повече информация, освен тази, дадена вчера на брифинга. Всяка моя дума може да попречи на разследването, а то ще е доста сложно и продължително. 

Надявам се, че високата квалификация на служителите на Националното следствие, които цялата минала година получаваха обучение по киберпрестъпления, и помощта от нашите европартньори със съответната техника, ще дадат възможност да проведем разследване, качествено и обективно. 

Това заяви в ефира на Нова нюз  зам.-директор на Националната следствена служба Ясен Тодоров, коментирайки скандала около криптопирамидаат NEXO.  

"Не искаме някой утре да каже, че предварително му е произнесена присъдата. Няма как да ви кажа дали се издирва шефа на NEXO. Общоизвестен факт е, че разследванията срещу фирмите на Нексо са започнали преди година в САЩ, първоначално в Ню Йорк за незаконни операции и измама на инвеститори", добави той. 

Той припомни, че има привличане в качеството на обвиняеми на четири лица по обвинения, които не са съобщени по някакви съображения. Те са запознати с обвиненията. "Всяка моя дума може да помогне за замитане на следи", подчерта той. 

Журналистът Любо Огнянов каза, че, по негова информация, има вече двама пуснати на свобода души под гаранция сред задържаните по случая NEXO. Тодоров само си позволи да припомни, че на въпросните задържани лица им е била определена гаранция от един милион лева. 

"Изключително рядко обвиняеми признават вината си. Правотата ще бъде доказана с българския съд", коментира още Тодоров. 

Що се отнася до ценните картини, намерени в дома на единия от обвинените по случая, Тодоров каза: 

"Няма предварителна оценка на намерените картини, но сигурно са много скъпи. Но е ясно, че при оборот от над 90 милиарда хората с заможни. Но дали е за сметка на инвеститорите, ще стане ясно в резултат на разследването". 

Тодоров коментира и усилията за внасяне на промени в НПК, по-специално в частта с контрола върху главния прокурор. По думите му, тези промени ще бъдат противоконституционни и няма да дадат желания резултат, а зад някои дори се крият нечисти цели на криминалния контингент. 

"Мисля, че заседанието и разискванията на няколкото законопроекта в правната комисия продължи повече от 6 часа, където становищата си изложиха ВКС , , Висшия съдебен съвет, Следствието, съсловните организации. Те бяха единодушни в критиките към предлаганите текстове. Има три основни момента.

Единия е широко коментиран, да има съдебен контрол върху отказите за съдебно прозводство. Този проблем има два аспекта: юридически и практически.

Интересно е, че ВКС е остро критичен към този текст. Не може да има съдебен контрол преди да има процес , съдията няма да има какво да контролира", обясни той.  

"Личното мое становище е, че механизмът ще е противоконституционен и едва ли ще бъде работещ. Идеята за контрол върху главния прокурор е следствие на делото Колеви срещу България от 2009 година. Това дело е вследствие на една случка преди 20 години. За 20 години прокуратурата много се  е променила, много се отвори, дейността и стана много публична. Със законодателни промени беше ограничена властта на главния прокурор. 

КС каза, че той може да бъде разследван. Това не е най-глемия проблем на българското общество, а предлаганите решения са абсолютно неработещи.  Губим време за неща, които дават на няколко политически субекта хранителна среда", разясни Ясен Тодоров. 

По думите му, промени в законите и Конституцията трябва да се правят много внимателно. Предвидените мнозинства за избор и освобождаване на тримата големи в съдебната система са много внимателно премислени, както и продължителността на мандатите.

Това не са случайно измислени цифри, в тях има житейска и правна логика. Тук има конкретна цел. В следващия Съвет тези, които искат да сменят главния прокурор, да имат 13 гласа и той да бъде сменен", обясни Тодоров. 

Той също припомни, че Национална следствена служба, след ликвидирането на спецпрокуратурата, се очертава като орган за тежки разследвания и отсега се търсят възможности от криминалния контингент чрез предложените промени за разследване и на заместниците на главния прокурор, на който един от тях е и шефът на НСС, в правилния момент тя да бъде обезглавена. 

Зам.-шефът на националното следствие коментира и предложенията за промени в НПК на бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Във връзка с това той припомни незаконния арест на бившия премиер Бойко Борисов, пиара му и бившия финансов министър, където бе наредено на разследващите полицаи да започнат и досъдебно производство, като така е била допусната намеса в работата на съдебната власт. 

Като паралел той даде случаят "Семерджиев", където той, в качеството си на заместник директор на НСС, е няма правото да каже даже кой да разследва това дело. "Даже моето участие в това производство става с постановление на следователя, който води делото", подчерта Тодоров. 

Тези които предлагат тези промени, никога не са се занимавал с практическо правораздаване, бе категоричен той.