Любовната раздяла може да се окаже тежко изпитание, особено когато чувствата са силни. Определени групи хора по-трудно преживяват сърдечните разочарования. Кои са те и как можем да си помогнем с хомеопатия, за да облекчим страданието след края на връзката?
Когато губим близък човек по някаква причина (смърт или раздяла), всичко това представлява силен стрес за организма. Имунната система страда, появяват се проблеми със съня, загуба на апетит или обратно – засегнатите се утешават с храна и натрупват излишни килограми.

Неприключилите връзки ни пречат да създадем нови

Емоционалната травма често води и до физическо страдание, като е възможно да се отключат сериозни хронични заболявания: хипертония, алергии, нарушения на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания и др. Всеки човек реагира различно на подобен стрес.

Ако усещате, че ви е трудно да продължите напред след раздялата и изпадате в депресивни състояния, първата стъпка е да се потърси помощта на психолог. Специалистите се грижат за постигането на психическо равновесие и възвръщането на радостта от живота. 

Не допускайте следните грешки 

-Опит за самолекуване със средства от народната медицина или с лекарства без рецепта. 
-Злоупотреба с алкохол.
-Прием на антидепресанти – те въздействат върху химичните вещества в мозъка с цел да регулират настроението, но не лекуват самата психотравма. Така често пъти след спирането им се налага приемът да бъде възобновен поради невъзможността на пациентите да продължат сами напред. Освен че води до зависимост, този тип лечение има много нежелани странични ефекти.

Учените шокират с ново изследване! Повечето витамини са...


Какви са алтернативите 

Целта на хомеопатичното лечение е да се регулират емоциите и да се постигне овладяване на всички свързани с тях негативни последици. Ето какви възможности предлага хомеопатията: 

Игнация - тя е едно от най-ефективните хомеопатични средства за трудно преодоляване на загубата на любим или при силна обида от отхвърляне и наранени чувства. Не случайно я наричат „хомеопатичен антидепресант”, макар че се използва и за редица други здравословни проблеми. Препоръчва се за лечение възможно най-скоро след загубата на любим човек или други силни разочарования. Характерно за състоянието на засегнатия: той все още не е в депресия, но изпитва силна тревожност, реагира с плач. 
Игнация помага на хора, които са силно емоционални, с променливи настроения (непредсказуем характер), стигащи до крайности в изявата на чувствата си (от любов към омраза). Повечето от техните оплаквания имат емоционални корени, например болки в гърба, в стомаха и главата. Много често от Игнация се нуждаят романтични жени, които изпитват дълбока несигурност и неувереност. Създават си идеализирани представи за своите интимни връзки и, когато илюзиите им се сринат, остават извънредно разочаровани.

Дами с подобна психологическа характеристика лесно се влюбват в мъже, които не могат да отвърнат на чувствата им и когато са отхвърлени и пренебрегнати буквално се сриват. Кризата често се изразява в неудържим плач, резки промени в емоционалното състояние, загуба на апетит, усещане „за буца в гърлото“; чувство на празнота, което нищо не може да запълни. В тези моменти – в първия остър стадий на скръбта - Игнация е изключително полезна.

Умора и депресия? Не ядете достатъчно!

Натриум хлоратум - когато става въпрос за по-напреднал стрес, изминало е време от раздялата, пациентът навлиза в депресивни състояния, затваря се, престава да споделя, дори забравя да плаче... На този етап е възможно хронифициране на състоянието – капсулиране на тази скръб. За тази група хота се препоръчва хомеопатичното лекарство Натриум хлоратум, създадено от обикновената готварска сол (натриев хлорид). Това е едно голямо хомеопатично лекарство за изживяна стара скръб и при последици от дълбоко емоционално нараняване, включително още от периода на ранното детство. 

Натриум хлоратум е лекарство за тези, които са склонни към потискане на емоционалната болка. Подобен тип хора упражняват контрол върху себе си, като не си позволяват да изразяват своите емоции. Много жени от тази група са пристрастени към прояви на щедрост към другите. Вярват че по този начин ще станат достойни да получат повече одобрение и любов. Често се опитват да потиснат болката си с оправданието, че човек не бива да се поддава на самосъжаление и скривайки се зад маската „всичко ми е наред”. Не умеят да казват НЕ и са винаги готови да се грижат за някого, поради което често пъти се възползват от тях. Страхуват се от отхвърляне и са особено чувствителни към загубата на любов. Поради тези причини при любовна раздяла изпитват силно страдание и изживяват дълбоко чувство на скръб. Реакциите им са 2 типа най-общо: пълно вцепенение; изживяване на мълчалива скръб, липса на радост и смисъл в живота; и другата типична реакция - продължителна и прекомерна скръб, която може да продължава с месеци и дори с години. През този период те потискат умишлено скръбта си, тъй като смятат, че това е проява на сила и начин да се предпазят от изпадане в депресия.

Психологът Йорданка Пейкова: Болестта е огледало, в което се отразяват нашите стаени мисли, чувства, емоции

Пулсатила - те са любвеобилни и стеснителни хора с голяма нужда от любов, внимание, утешение и подкрепа. В детска възраст този тип са като „залепени” за майка си, а в пубертета са срамежливи. Лекарството Пулсатила е олицетворение на женското начало. Подходящо е за тези, които са изцяло посветени на грижите за любимия. Такъв тип жени са напълно щастливи да живеят като домакини, дори интересите и хобитата им са свързани с тези на любимия човек. Много често подобни жени не зачитат своята индивидуалност и една раздяла ги оставя дълбоко объркани, тъй като не знаят кои са и за какво живеят. По-рядко срещани от предишните групи, те реагират с плач на емоционалната болка (лесно избухват в сълзи). Поради това, че силно се привързват любовната раздяла може да доведе до хистерично поведение и неутешимост. 

Препоръки за прием: Хомеопатичните лекарства в тези случаи се препоръчва да бъдат приемани във високи разреждания като D1000, а честотата на прием трябва да бъде преценена от лекар хомеопат. При правилно лечение с настъпването на подобрение постепенно приемите се разреждат. Голямото предимство на хомеопатичното лечение е, че няма нежелани странични ефекти и опасност от привикване.