Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува повторно имуществените декларации на съдии, прокурори и следователи за 2018 г., пише Правен свят.


 Това се случва два месеца след като ИВСС бе принуден да ограничи достъпа до информацията за имотите и доходите на магистратите, тъй като при технически пропуск в публичното пространство бе пусната декларацията на съдийката Мирослава Тодорова, но без преди това да са заличени личните й данни и тези на семейството й.

Така вече публична става дългоочакваната имуществена декларация на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който единствен от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и тази година предпочете да не подава декларация и пред независимия от съдебната власт контролен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Нещо, което, например, прави всяка година главният прокурор Сотир Цацаров, без да е принуден по Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Декларацията, отразяваща имотното състояние на семейство Панови, бе чакана с интерес, тъй като през пролетта тази година се разбра, че то живее под наем в просторно жилище, в луксозна кооперация, в престижния столичен квартал "Изгрев", като наемодател всъщност е фирмата на Елисавета Панова – съпругата на "съдия №1".

Според декларацията семейството на Лозан Панов ползва 100 кв. м. от четиристайното жилище, което е с квадратура от 172 км., за което за периода януари – декември 2018 г. на фирмата на Елисавета Панова – "Ганева 2000" са платени 11 735 лв.

Самото жилище се оказа придобито на силно занижената цена от 81 000 евро, като според множество публикации действителната стойност на имота е около половин милион лева.

Заради това прокуратурата разпореди на НАП извършването на проверка, като за момента не е ясно какво са установили данъчните инспектори.

Друга подробност е, че съпругата на председателя на ВКС закупува апартамента си от фирма "Артекс" през 2013 г., а две години по-късно собствениците на строителната компания Весела и Пламен Мирянови кумуват на сватбата на Елисавета и Лозан Панови, състояла се на 14 февруари 2015 г. или две седмици след като магистратът поема ръководството на най-висшата съдебна инстанция у нас.

В декларацията си Панов посочва, че разполага с 13 000 евро джобни пари, а на влог от заплати и наеми е успял да спести още над 60 000 лв. Малко над 25 000 лв. са доходите на Панов през миналата година от наеми.

Изглежда обаче издателската дейност на Елисавета Панова, която наследява немскоезичен вестник след кончината на първия й съпруг, никак не върви, тъй като за миналата година е посочила приходи в размер на 15 000 лв.

Куриозна се оказва ситуацията с друг магистрат, който често търси медийна популярност, а близки до укриващия се от правосъдието фараон Цветан Василев искаха да издигат и за главен прокурор, макар в дипломата му за висше образование да е посочено, че е взел изпита си по Наказателно право с тройка.

Става въпрос за следователя Бойко Атанасов, който за периода февруари – юни тази година е успял да внесе 7 (седем) броя декларации в Инспектората на съдебната власт.

Не е известно какво обстоятелство, но е видно, че нещо е накарало Бойко Атанасов ударно да погасява банков кредит в размер на 40 000 лв., който е теглен през 2017 г. и е със срок от три години.

От първата за 2018 г. декларация на Атанасов се разбира, че към 26 януари т.г. той е трябвало да погасява почти 14 хил. лв. от кредита или близо 1/3 от общия му размер.

В рамките на по-малко от пет месеца магистратът погасява пълния размер на кредита, като дължимото в края на месец май вече е нула лева. Като произход на средствата за експресното погасяване на задълженията Атанасов посочва доходи от заплата и от парите за дрехи (около една месечна заплата), които магистратите получават всяка година.

Простата сметка показва, че през цялата първата половина на 2019 г., Атанасов би трябвало да е давал почти пълния размер на месечното си възнаграждение на банката, а семейството му да е разчитало единствено на доходите на съпругата му.

В крайна сметка Бойко Атанасов успява да изплати дълга си от 40 000 лв. за около две години.