Ресторантите и питейните заведения в София ще работят до 23:30 часа, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването до 12 ноември. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на софийския оперативен щаб.

ГЕРБ с важно съобщение за ресторантьорския бизнес ВИДЕО

"Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и Столичната здравна инспекция миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения. Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември с решение на софийския оперативен щаб", пише още Фандъкова.

Тя разяснява, че целта е "с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна".

БЛИЦ уточнява, че за изминалото денонощие в София са регистрирани 1048 нови случая на заразени с COVID-19.

"Тревожен е фактът, че нараства броя на хоспитализираните - от 449 на 28 октомври на 532-а на 30 октомври. Увеличават се и пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение.

Фандъкова с горещи новини какво още се готви за заведенията в София заради К-19

Затова, отново призовавам всички, да спазваме мерките. Да носим маска на закрити обществени пространства, в това число в градския транспорт и в магазините, в които пазарувате. Да спазваме дистанция от поне 1,5 м винаги, когато е възможно, включително и навън. Да мием ръцете си с вода и сапун.

Правилата не са трудни, но намаляват в пъти вероятността от заразяване. Само заедно можем да намалим темпа на заразяване и така да дадем възможност лекарите ни да лекуват болните ефективно", апелира отново Фандъкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!