Жителите на Ботунец се събират отново на протест тази вечер след нелепата смърт на 11-годишния Йордан, който се задави с пионка от „Не се сърди човече” и почина в спешния медицински център на квартала. Момчето не дочака линейката, която да му помогне.

Мирният протест на близките на починалото дете в Ботунец започна по тъмно още сутринта.

„Докарахме детето. Нямаше доктор, след два часа нямаше, изтичахме да търсим кислородна бутлика, след 45 минути дойде екип на Бърза помощ, който не беше оборудван, наложи се да дойде втори екип на бърза помощ... Втори екип дойде на бърза помощ, който донесе кислородна бутилка, но детето беше починало”, разказва бабата на починалото дете Йордан – Василка.

Жителите на Ботунец настояват за справедливост и за достъп до медицинска помощ, информира bTV. 

Според говорителя на Спешната помощ – Катя Сунгарска, екипът на филиала в Ботунец е направил каквото може.

„За нас остава загадка защо те влизат в нашия филиал, а не в съседния вход, в който е ДКЦ - то? Където с лекарите, за нас остава загадка. Но понеже детето идва при нас в много тежко състояние, сестрата започва реанимационни действия”, обясни Катя Сунгарска.

Спешният център в Ботунец беше открит преди 6 години с амбицията да помага на 2000 души и обещанието медицински екип да дежури постоянно. През 2012 г. бяха открити още три центъра в „Надежда”, „Студенски град” и „Люлин”. Проектът тогава струваше 10 хиляди лева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ