Всяко трето дете у нас е с белодробни проблеми, а случаите на астма през последните години нарастват глобално. Това заяви пред „Монитор“ доц. Рада Маркова, педиатър и пулмолог. Тя изтъкна, че причините за това са няколко и не е само мръсният въздух.

“Той обаче има голямо значение. Общата химизация, пречистеният начин на живот на съвременните деца, които имат все по-малко контакти с природата и повече престой вкъщи, са фактори.

Но въздухът играе първостепенно значение въобще за дихателните заболявания, в това число и за астмата“, коментира доц. Маркова. Според нея увеличение има не само при хроничните заболявания при децата, но и при острите, тъй като качеството на въздуха се отразява върху алергии и вирусни инфекции.

„Увеличението на тези случаи е тенденция от 5-10 години, наблюдаваме го трайно. Докато преди децата с проблемно и свиркащо дишане бяха по-скоро изключение, сега едва ли не всяко трето дете има такава патология.

Често дори родителите не откриват причината, нямат алергии, но техните деца са продукт на новото време и имат проблем с белите дробове. Според световната статистика пък увеличението на хроничната патология е от порядъка на 5-7% и това се дължи на мръсен въздух“, обяснява специалистът.

Според доц. Маркова обаче все още не се намира решение на проблема, а само се говори за него.

Тя изтъква, че промяна няма и това се отнасяло най-вече за София като проблематичен по отношение на качеството на въздуха град. Затова тя препоръчва на родителите да следят мобилните приложения, които дават информация кога нивото на фините прахови частици е повишено.

В такива дни спортуването и разходките навън трябва да се ограничат.

Тя изтъква и че в домовете може да се използват и пречистватели на въздуха, които са с добро качество.
„Има статистика, че в София автозамърсяването е с над 57% тежестза възникването на такива здравословни проблеми“, казва доц. Маркова.

Тя обаче открои още един проблем, който е възникнал от няколко месеца. Става дума за липсата на медикаменти за лечение на деца с такива белодробни проблеми.

Както „Монитор“ преди време съобщи, по аптеките у нас от месеци не са налични някои лекарства, които се използват при респираторни заболявания. Става дума най-вече за „Пулмикорт“ и „Вентолин”. Това принуждава родителите да пътуват зад граница или да ги поръчват от чужбина.

„Не е ясно докога ще липсват. Когато имаш масовост при ползването на даден медикамент, това се превръща в социално значим проблем. Недопустимо е да няма такива лекарства. По официален път се опитах да получа информация, но ми казаха, че всичко е наред и че има такива медикаменти по складовете, но реално в аптеките ги няма“, обяснява доц. Маркова.

От началото на тази година вече липсвал и медикаментът „Фликсотид“, който също се използва при лечението на белодробни заболявания. По този начин според лекарите няма опция за контрол на астмата при децата в малка възраст. В същото време подобни медикаменти са безплатни по Здравна каса за такива пациенти.