През последните близо 2 години туристическият бранш беше сред най-засегнатите от рестриктивните мерки за овладяване на кризата с COVID-19. Непрекъснатото отваряне, затваряне и рестрикции на нашите обекти доведе до огромни загуби и преориентиране на персонала ни към други сфери, което постави под въпрос физическото ни оцеляване. Много колеги фалираха, а множество други са на ръба да затворят бизнеса си, гласи писмо на БХРА, БАЗ и СЗБ до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Ето какво пише в него:


Отговор от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България на писмо на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров


УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР КАЦАРОВ,

В отговор на ваше писмо, с което се обръщате към нас с молба да изпратим предложения как да ограничим разпространението на COVID-19, по максимално щадящ за дейностите на представлявания от нас туристически бранш, Ви отговаряме следното:

През последните близо 2 години туристическият бранш беше сред най-засегнатите от рестриктивните мерки за овладяване на кризата с COVID-19. Непрекъснатото отваряне, затваряне и рестрикции на нашите обекти доведе до огромни загуби и преориентиране на персонала ни към други сфери, което постави под въпрос физическото ни оцеляване. Много колеги фалираха, а множество други са на ръба да затворят бизнеса си.

Напомняме, че от месец май заведенията в България работят с ограничение от 50% на капацитета си, но при 100% разходи, които дори се повишиха драстично заради сериозно поскъпналата електроенергия и продуктите от първа необходимост. В нормална среда, няма бизнес, който може да оцелее при такива рестрикции.

Предложението на доц. Ангел Кунчев да работим на 50% от капацитета си при 100% ваксинирани персонал и клиенти категорично не е работещо. Освен това, изискването за отстояние на 2 метра означава 50% работен капацитет, което го има и в момента. Факт е, че ваксинирани в България са около 20% от пълнолетното население, 60% от които са над 65 години, което е далеч от таргета на хората, които посещават заведения или възползващи се от услугите на туристическия бизнес.

При последната среща с доц. Ангел Кунчев, здравните власти и представители на финансовото, икономическото и социалното министерства направихме ясни предложения:

Най-големият работодател – държавата, първо да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример. Налагането на рестрикции само за един бранш е неприемливо и дискриминационно. След като държавата ваксинира служителите си, следващата стъпка да е при рестриктивни мерки, ваксинацията на персонал и клиенти да се взема предвид за всички браншове, работещи с клиенти, а не само за нашия.

Категорично сме против затваряне на нашия и съпътстващите го сектори. Но ако властите вземат решение за такова, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с:

80% от оборота на база 2019 г. При тази ситуация е необходимо при работа на 50% от капацитета да има 30% обезщетение от оборота. При 30% капацитет – 50% обезщетение, при затваряне на бизнес – 80% за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на хилядите ни служители.

При оформяне на обезщетенията кодовете по икономическа дейност на хотелите задължително също да бъдат част от тях!

Всички други наши предложения ще обсъдим на обща среща с отговорните за това институции!

Напомняме, че до момента, работейки с рестрикции, не получаваме никаква подкрепа. Мярката 60/40 във вида, в който е в момента, а именно – получаване при 40% спад на оборота, достига до много малък брой фирми в хотелиерството и ресторантьорството, защото подобен спад обикновено означава ФАЛИТ.

Тази мярка работи само за бизнеси, които все пак работят, но не и за такива, които са затворени със заповед. И в този ред на мисли, трябва задължително да има подкрепа и за тези, които не работят в следствие на локална заповед, а не само след нареждане от името на държавата.

Ако горепосочените ни искания бъдат изпълнени, считаме за изключително важно спазването на мерките да се следи строго от държавните институции и нарушителите да понесат съответните санкции. Защото тогава никой няма да има извинение, че нарушава правилата единствено с цел да спаси бизнеса си. Каквато е обективната ситуация в момента.

Ще допълним и изказването на министъра на икономиката Кирил Петков след среща с нас: "На държавата не й стигнаха почти 3 години да подготви здравната си система. Не може повече да се затварят бизнеси заради това."

Готови сме да обединим усилия с държавата за стимулиране на ваксинацията, но не сме съгласни тежестта за това да пада само върху нас.

Оставаме отворени за срещи на всякакво ниво, но заявяваме категорично, че туристическият бранш е обединен и ще отстоява своите позиции с всички позволени от закона средства.