Турският консул в Бургас Исмаил Сефа Юджер е присъствал през април 2008 г. на следствен експеримент по случая със смъртта на турски бракониер при задържане от наш патрул на Гранична полиция. Това съобщиха от агенция “Булфото” и разпространиха снимки от събитието отпреди 9 години.
Повод за припомняне на инцидента стана неочакваната вест, че в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели (известен у нас и под името Лозенград) се води дело срещу бившия бургаския граничар Михаил Цонков.Срещу него и действащите му колеги Живко Петков и Николай Тошков били повдигнати четири обвинения. Mиналата седмица Цонков получи призовка да се яви на 21 март в Бургаския окръжен съд, където да получи обвинителен акт, пише "Труд". Турската гемия, навлязла незаконно да лови калкан в наши води край Резово, бе спряна на 17 април 2008 г. Рибарите не се подчинили на граничарите да спрат за проверка.Последвала схватка на борда на гемията и куршум от автомата на Цонков поразил един от бракониерите.


През 2008 г. делото бе прекратено, но бе възобновено за допълнително разследване. Накрая приключи със становище, че Цонков и колегите му не са нарушили служебните си задължения.