Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров отправи поздрав във фейсбук профила си. В него обаче той уточнява, че честити Рождество, а не Коледа, тъй като, според него, такъв празник в християнския календар няма.

Ето какво гласи поста на Сидеров, който публикуваме без редакторска намеса:

"Честито Рождество, а не Коледа!
Волен Сидеров

В християнския календар няма празник Коледа. Защо тогава си казваме „Честита Коледа“ и „Весела Коледа“ и се броим православни християни. А напоследък всички се правят на поддържащи християнството. Дори и най-известните плагиати в новата българска история - соросоидните метастази, в които включваме и Герб, внезапно иззеха  територията на АТАКА,  заговориха за християнски ценности и консерватизъм.

За сведение на всички неоконсерватори казваме, че няма празник „Коледа“, има Рождество Христово. И в западния свят той се нарича Кристмас, Натале, Ноел – т.е. рождество /свързва се пряко с името на Христос и неговото рождение/. 

До ден днешен наши певци, поети , музиканти, драматурзи правят своите концерти, пеейки: „Коледа, любов, надежда“, но не и Рождество Христово.

От къде идва Коледа? Според така наречените учени, предатели на истинската българска история, Коледа идвала от календе /календар/ , но тогава защо латиноговорящите народи не наричат празника Коледа или Календа, а му викат Рождество във всичките варианти на западните езици /Натале, Кристмас, Ноел/. 

Всъщност, произходът на понятието Коледа идва от много стари легенди за български царе от преди няколко хиляди години. Според упорито скривания от нашите псевдоисторици възрожденски писател и изследовател йеросхимонах Спиридон, в неговата история на българите от 1792 г., Колад е български владетел на територията на почти цяла днешна Европа две хилядолетия пр. Хр.. Неговите двама сина -  Брем и Болг си разделили наследството му на две – Брем взел западната част – някъде до днешна Германия, а Болг източната- до днешно Бяло и Черно море.

Именно на този Болг сме наречени ние българите. Името ни се е губело през вековете, за да изплува отново и да съществува до днес. 
Спиридон казва, че според легендата, Болг бил голям мъчител на народа си – няма данни дали е имало протести на площада против него и дали е държал кюлчета злато до леглото си. 

По това време, в тази епоха/ бройте 3-4 000 години назад/ българите са почитали 25-ти декември като ден за поклонение на слънцето, тъй като бил денят, в който се раждал новият живот. За Рождество Христово този ден /25-ти декември/ е приет официално през 4-ти век и тогава християните не са възразили, тъй като векове назад тази дата е била празник за много езически народи като символ на раждането на нов живот.

И тук няма нужда от нотариални актове или кръщелни свидетелства. Тук въпросът е, че единствено Рождество Христово и Христос като смисъл на съществуването ни могат да бъдат пътят, истината и животът….

Така че – „Честита Коледа!“ означава почит към един български владетел- Колад, бащата на Брем и Болг,  който е сложил начало на нашата народност и държавност преди хилядолетия, така както я е разбирал. 

Но не е празник на вярата. Народът го е възпял и още го тачи. Но ако този народ продължава да е раздвоен между земната власт и небесната, ще има да страда още много векове, защото всеки път идва новата вълна, която казва: „И тази власт беше корумпирана…“.

Но за Христос никой не може да каже : „Той беше корумпиран.“ Така че, скъпи сънародници - Честито Рождество Христово!  
А не Честита Коледа…"