Искаме да изясним истината за Пеевски, защото според нас обвинението срещу него е скалъпено в български офиси. И ние казахме къде. Оставяме верни на своя геополитически избор, оставаме верни на Америка, но по този въпрос имаме различия и ще отстояваме нашата независимост. 

Това заяви Йордан Цонев от ДПС, коментирайки наложените на Делян Пеевски санкции по „Магнитски“ в ефира на "Панорама" по БНТ.  

Геополитически и ценностен избори на България до голяма степен е подпомогнат и иницииран от ДПС и почетният председател Ахмед Доган. И това го знае всеки български гражданин. Ние не подлагаме на съмнение нашия геополитическия избор - НАТО и ЕС. Никога няма да си развалим отношенията с Америка, защото за нас е най-важният партньор, каза Цонев. 

"Това обаче не означава, че като сме направили нашия геополитически избор, че ще приемаме неща, които за нас са неприемливи. Не означава, че трябва да има съмнение в българското общество, че сме избрало някакъв тип васално управление. Ние сме нация, ние сме държава. Съдът определя кой е виновен.

Ние заявихме достатъчно ясно на нашия председател Карадайъ и на американското посолство, че искаме доказателства. Докато не видим доказателства, стоим зад Пеевски", бе категоричен Цонев.

"Питаме всички български институции и европейски институции по казуса Пеевски. Има ли данни? Питаме посолството. Изпратихме писмо и до Конгреса. Питаме всички. Искаме да изясним истината за Пеевски, защото според нас обвинението срещу него е скалъпено в български офиси. И ние казахме къде", подчерта депутатът от ДПС. 

"Затова ние оставяме верни на своя геополитически избори, оставаме верни на Америка, но по този въпрос имаме различия и ще отстояваме нашата независимост", заключи Йордан Цонев.