За да избегнете напукването на черупките при варене, не използвайте пресни яйца Първо измийте добре и хубаво прегледайте яйцата, още преди да ги приберете в хладилника. За измиването бихте могли да ползвате сапун, но по-добре ще е, най-вече ако са домашни, да ги оставите за няколко минути в съд с вода с разтворен препарат за почистване на съдове.
Така ще сведете до минимум риска от заразяване със салмонела.Яйцата трябва да се съхраняват при температура около 4 градуса по Целзий. Така те могат да престоят до две седмици.<br /> <br /> Но ако целостта на черупката е нарушена, трябва да се консумират в рамките на деня. Препоръчително е да не се оставят на вратата на хладилника, тъй като промените в температурата водят до по-бързото им разваляне. Също така не бива да се замразяват, освен ако не смятате да ги сготвите веднага след размразяването им.<br /> <br /> Няма никаква разлика в качеството между белите и кафявите яйца. Едните се снасят от бели, а другите от червени кокошки. Храната на птиците обаче влияе и върху вкуса на яйцата. Белите се боядисват по-лесно. За да избегнете напукването на черупките при варене, не използвайте пресни яйца. Те са по-крехки. Освен това яйцата трябва да са със стайна температура преди да ги сложите в тенджерата.<br /> <br /> <strong>Източник: За жената</strong><br type="_moz" />