Генетичните тестове за COVID-19 са най-надеждни и подходящи, дори за ранна диагностика. Това заяви категорично пред Нова телевизия началникът на клиничната лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница акад. Добрин Свинаров.

Той каза още, че всеки ден от началото на пандемията в отделни страни се одобряват по 7-8 различни теста, но голяма част от тях впоследствие се оказват ненадеждни. Някои от тях пропускали до 40% от случаите, особено от тези в ранен стадий на болестта.

Акад. Свинаров обясни, че не е ясно колко време се задържат в организма антителата, които изграждат повечето от срещналите се с вируса. Все още е загадка и дали тези антитела създават имунитет.


"Има два типа тестове - генетични и с PCR. Генетичните са подходящи за ранна диагностика. Вторият тип се позитивират след срещата с вируса - след 10-15 ден от началото на клиничните симптоми. По-сигурно след третата седмица можем да докажем срещата с вируса. Настъпва времето, когато трябва с национална стратегия да се извършат системни изследвания, за да се докаже каква част от българското население се е срещнала с вируса", коментира експертът.

Той допълни още: "Клиничната лаборатория и лабораторната медицина осигуряват 70% от информацията в медицината. И българските клинични лаборатории разполагат с апаратна технология, която може да осигури абсолютно безпроблемно изследване на цялото население. Това трябва национална стратегия и политика за представително изследване. Нужен ни е собствен, практически опит". 

„Изследването на безсимптомни също е важно, особено при затихване на епидемичната обстановка”, смята акад. Добрин Свинаров.

Изследването на безсимптомни пациенти има значение, когато епидемичният процес е в напреднала, затихваща фаза и той е необходим за характеристика за степента на срещане на популацията с вируса - т.нар. колективен имунитет. При голяма част от срещналите се с вируса се изграждат антитела. Не е известно колко време те са налични в организма и дали действително неутрализират вируса. Това са все още подлежащи на изследване процеси. Това заяви акад. Свинаров.