Европа не спира да въвежда все по-строги мерки заради пандемията. Мутация, която прави вируса по-заразен затвори Лондон напълно. От два дни пристигащите в Белгия пък вече подлежат на задължителна 10-дневна карантина и на две изследвания, преди да бъдат освободени от ограниченията, свързани с коронавируса, предаде Нова тв. 

Полицията получи и допълнителни правомощия - да проверява адреси за спазване на ограниченията за броя на хората в закрити помещения. Нарушителите подлежат на глоба от 250 евро при първо провинение. 

В столицата на Европа – Брюксел, коледната украса е навсякъде, но коледното настроение отсъства. Заради пандемията светът и Европа спряха. Животът рязко загуби познатия ни досега ритъм.

„Пандемията на първо място промени живота ни. Направи го доста минималистичен. Отне основните радости да се видиш със семейството, с близките, с приятелите, да отидеш да пазаруваш - всичко това беше замразено”, казва Йоана Илиева.

Тя живее и работи от 7 години в Брюксел. Казва, че към днешна дата Белгия все още преживява втората вълна на коронавируса. Там тя започна в края на септември и само за месец страната стигна върха на черните класации.

Тъжната статистика показва, че в края на октомври броят на заразените достига 25 хиляди души на ден. От началото на пандемията в Белгия около 600 хиляди души са се заразили с COVID-19, а смъртните случаи са достигнали 17 хиляди, при население на страната от близо 11 млн. души.