„Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу COVID-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна“, каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. 

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти, но: „Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката.


 Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. 

В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана... Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“. 

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна:  „Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада.

Тя е базирана на растение. Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея.

 От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“. 

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. 

„Това няма да се случи скоро... Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято“, заяви проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.